Нашият Холивуд

Кои са звездите от Полша в ранния Холивуд

Държава: Полша
Година: 2020
Времетраене: 50 минути
Нашият Холивуд
За продукцията

Документален филм

Режисьор: Яцек Папиш


С иконични образи и архивни кадри, филмът "Нашият Холивуд" представя част от пионерите и звездите в театъра и киното на САЩ от началото на ХХ век, свързани с Полша.

ИСТОРИЯ

В края на ХІХ век Полша не съществува като днешната държава на картата, поделена e между три съседни империи.
Въпреки това някои фигури от зараждащата се киноиндустрия в Холивуд са именно от тази част на света, някои от които с еврейски произход. Пътят им отвъд Атлантика преминава най-често през Англия и Канада, преди да се установят в САЩ.
Сред тях са знакови имена като Самюел Голдуин, Уорнър Брадърс, Били Уайлдър, Ричард Болеславски и Пола Негри.

Самюел Голдуин е съосновател на Метро-Голдуин-Майер (MGM), роден е във Варшава като Шмуел Гелбфиш.

Уорнър Брадърс са Братя Вонсал, родени в Мазовеш ( Мазовецко войводство), днес - най-големият централен район в Полша със столицата Варшава.

Рекорден носител на шест награди "Оскар", режисьорът Били Уайлдър е роден близо до Краков като Самюел Вилдер.

Ричард Болеславски e театрален и филмов режисьор, актьор и първият преподавател по Метода на Станиславски в САЩ, роден е в Кралство Полша на Руската империя.

Пола Негри е изкусителна филмова актриса със звездни романси и полски произход.

Всички те са сред пионерите и основателите на голямото кино в САЩ.

УОРНЪР БРАДЪРС Warner Bros.

Уорнър Брадърс са Братя Вонсал - Хари, Алберт и Сам. Те са още деца, когато родителите им емигрират от някогашното Полско кралство (Конгресна Полша) в Руската империя. През 1889 се установяват в Балтимор, Мериленд, и като повечето мигрантски семейства променят имената си от родния идиш в английско звучене: Шмуел Вонсал става Самюел Уорнър, Хирш Вонсал става Хари Уорнър, Аарън Вонсал става Алберт Уорнър. Джак, най-малкият брат, е роден в канадския Лондон на Онтарио, по време на двугодишен престой на фамилията в Канада.


Братя Вонсал са създателите на компанията "Уорнър Брадърс" (Warner Bros.).

РИЧАРД БОЛЕСЛАВСКИ

Режисьорът Ричард Болеславски е роден като Болеслав Риш(х)ард Жредницки в полско католическо семейство, в малкото градче Дъбова гóра на Руската империя. Завършва Офицерската кавалерийска школа в Твер. Учи за актьор в Първо студио на Московския художествен театър при Константин Станиславски и неговия асистент Леополд Сулержицки и е сред първите, завършили прочутата театрална школа.
През Първата световна война Болеславски служи като лейтант в кавалерията на руската царска войска до разпадането на Руската империя. Напуска Русия след Октомврийската революция от 1917, за кратко се установява в Полша, където режисира първите си филми, сред които е полудокументалният "Чудо над Висла" - за победата на поляците през Полско-руската война от 1919- 1921.
Риш(х)ард Болеславски заминава първо за Германия, където снима неми филми с датския режисьор Карл Теодор Драйер.
През септември 1922 пристига в Ню Йорк и вече като Ричард Болеславски започва да преподава "Метода на Станиславски" заедно с Мария Успенска. През 1923 основават първия Американски експериментален театър в Ню Йорк (Лабораторията), сред студентите им са Лий Страсбърг, Стела Адлер и Харолд Клърман, които са първите членове на новия Театър на трупата (1931–1940) от американската Школа на Станиславски.


Болеславски получава предложение за договор от Холивуд и създава няколко забележителни филма със звезди на деня, сред които и екранизация на "Клетниците" по Виктор Юго. Режисьорът има кратък, но славен живот, снима филми с Марлене Дитрих, Грета Гарбо и Кларк Гейбъл. Холивуд го харесва, наричат го накратко Бóли (от Болеславски). Внезапната му смърт настъпва по време на снимки, на 48-ия му рожден ден (17 януари 1937) с неизяснени версии за причината - инфаркт, отровна вода и др. Ричард Болеславски е погребан в гробището на Калвари, Източен Лос Анджелис. Приносът му във филмовата индустрия получава своята звезда в Холивудската алея на славата.

БИЛИ УАЙЛДЪР

Били Уайлдър е слънчевата икона в киното. Роден е като Самюел Вилдер през юни 1906 в най-южната част на днешна Полша, в Суха Бешкиц, тогава в границите на Австро-Унгарската Галиция.
95 години по-късно Били Уайлдър е славният ветеран на Холивуд, остроумен сценарист и режисьор, починал в Лос Андежлис като истинска легенда, с много спомени.

Нарича се Били, така, както майка му се е обръщала към него. За почти един век живот преживява окупации, преминава граници и се издига до еталоните на вечната кинокласика.

Няма скучен филм на Били Уайлдър, всички са хитове и не само "НЯКОИ ГО ПРЕДПОЧИТАТ ГОРЕЩО".

ПОЛА НЕГРИ

Родена в Липно, Полша, Пола Негри стига до Америка, където става световен секссимвол в нямото кино и има драматични афери с Чарлз Чаплин и Рудолф Валентино. Доживяла преклонна възраст, Пола Негри също има своята звезда в холивудската Алея на славата.

САМЮЕЛ ГОЛДУИН

Шмуел Гелбфиш е роден в еврейския квартал на Варшава и е най-големият син от шест деца в семейство на търговец на мебели. Заминава за Англия, където сменя името си на Самюел Голдфиш. Прекосява Атлантика, минава през Канада и се установява в САЩ. В Ню Йорк влиза в кожената индустрия на Гловърсвил като един от най-успешните търговци на кожени ръкавици. Премествайки се в Манхатън, се жени за сестрата на театралния продуцент Джеси Ласки, който го свързва със Сесил ДеМил и така влиза във филмовите продукции. Първият им филм "Индианецът" (1914) е един от първите игрални филми в Холивуд, а продуцентската компания е ядрото, от което ще произлезе "Парамаунт". Когато бракът на Голдфиш се разпада, както и партньорството с Ласки, той създава нова филмова компания с братята Едгар и Арчибалд Селдуин. Съставено от двете фамилии, се получава името Голдуин, което Самюел приема за свое и на компанията - Голдуин (Goldwyn Co.).

В този период се появява образът на "Лео, Лъвът", което остава наследство и запазена марка на следващата компания Метро Голдуин-Майер (Metro-Goldwyn-Mayer - MGM). Въпреки че Сам Голдуин вече не е част от фирмата при сливането, името му остава и до днес.

След раздялата Самюел Голдуин основава своя "независима" компания и в продължение на 35 години е единственият шеф и собственик на студио, специализирано в "скъпи качествени филми", за които Голдуин сключва договори с класни актьори, които понякога отдава под наем като звезди на други продуценти. Наричан е от пресата "Златното досковане". Самюел Голдуин е запомнен с навика да пренарежда, пренаписва и премонтира сцени и филми, известен е с безжалостна амбиция, остър нрав и гениални идеи.

*Metro Godwyn Mayer (MGM) - "Някои го предпочитат горещо"

Златна Романова

*Режисьор на филма "Нашият Холивуд" е Яцек Папиш, актьор, драматург и сценарист. Завършил е Сценична режисура в Академията за драматични изуства в Краков и Театрални изкуства в Академията за драма във Варшава. Съосновател е на Театър "Витворния" във Варшава.
Освен в "Нашият Холивуд" режисьорът представя историята и в още един документален филм - "Легенди на Полското кино".

ZR

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад