Неравенствата в образованието и отражението им върху пазара на труда в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Икономическият и социален съвет (ИСС) препоръча мерки за пренастройване на образованието към приложимост на знанията. В България се откриват образователни неравенства, които се дължат, както на неравенства на доходите, така и на други фактори – етническата принадлежност и социално-икономическото равнище на семействата на обучаваните.

Това са част от изводите на анализ на ИСС на тема "Неравенствата в образованието и отражението им върху пазара на труда в България. Решения за пренастройване на образователната система към приложимост на знанията и формиране на социални умения".

Темата за неравенствата доста отдавна е във фокуса на икономическия и социален съвет. С навлизането на изкуствения интелект част от проблемите на пазара на труда още повече се задълбочават. Ценността на анализа е, че се опитва да обобщи няколко тенденции в темата за неравенствата, с акцент в образованието и дава конкретни препоръки, които са изключително важни, каза Зорница Русинова, председател на ИСС.

Основната причина за неравенствата се групират в няколко теми. Те са свързани и с доходите, но не само. Свързани са и с регионалните различия, колко е голяма разликата между малки и големи градове. Голяма част от неравенствата, особено в начално и средно образование, имат огромно значение за пазара на труда, допълни тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад