Неразказаният възрожденец - историята на хаджи Станьо Врабевски

Повече истина в историята на България за по-достоeн живот и бъдеще!

Държава: България
Година: 2021
Времетраене: 30 минути
Гледайте по БНТ 2 на: 01.05.2024, 18:55
Неразказаният възрожденец - историята на хаджи Станьо Врабевски
За продукцията

Документален филм

Режисьор: Ева Истаткова

"Неразказаният възрожденец - историята на хаджи Станьо Врабевски"

Потомък на заможно семейство от Тетевен, високо образован у нас и зад граница, Хаджи Станьо Врабевски е прогресивна личност, уважаван от близки и чужди, предприемчив търговец в Румъния и Австро-Унгария, привърженик и носител на революционни идеи, които претворява на дело.

Станьо Врабевски учредява, а след това и председателства Тетевенския революционен комитет, явявайки се и негов основен спонсор. Не на последно място е бил и един от малцината, притежавали стихосбирката "Горски пътник" с автограф от самия Раковски. Синовете и внуците на Врабевски също участват в Освободителното движение против турското робство в Тетевенския край. След края на войната Станьо Врабевски връща всички пари от касата на Тетевенския революционен комитет на младата българска държава и става първи кмет и благоустроител на Тетевен. С благотворителната си дейност издържа 20 семейства на загинали въстаници.

Неговата забравена дейност в историческата памет вече се осветява с книга и други инициативи. В чест на 200-годишнина от рождението му, с негов портрет се обогатява Музейният фонд в родния му град. Но най-голям интерес предизвиква оръжейната му колекция.

Пра-пра-правнук на Станьо Врабевски е д-р Милен Врабевски, който се опитва да компенсира липсите в историята на България с повече истина, не само за своя родственик, но и за други личности, действия и събития, останали извън "павираните" научни и образователни издания в годините и на социализма, и на т.нар "демокрация". В полза на тази кауза, по негова инициатива и в съавторство с експерти, са издадени два учебника "Моята България" според класовете на учениците.

За личностите и класата, която движи революционните промени в България разказва филмът "Неразказаният възрожденец - историята на хаджи Станьо Врабевски", с участието на Милен Врабевски и историци, които анализират събитията, подкрепени с документи, архиви и с игрална възстановка на съдбовни моменти от епохата.

Отворените досиета на Левски и неговия съратник Хаджи Станьо Врабевски| БНТ, 100% будни, 18.02.2021

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад