Незабравимият ден

Разделят ги мотивите и чувствата, свързва ги емблемата или... Футболът

Държава: България
Година: 1975
Времетраене: 92 минути
Незабравимият ден
За продукцията

Спортна драма

Сценарист: Никола Тихолов, Петър Донев
Режисьор: Петър Донев
Оператор: Красимир Костов
Музика: Тончо Русев

В ролите: Стойчо Мазгалов, Огнян Желязков, Наталия Маркова, Божидар Григоров, Николай Бинев, Кирил Янев, Владимир Давчев, Иван Джамбазов, Георги Гугалов, Кирил Господинов и др.

С участието на футболисти от "Славия", "Левски" и "Локомотив"

Първият български игрален филм за футбол е комедията "Любимец 13", в която участвали истински футболисти. В ролята на филмовия отбор "Витоша" играел софийският футболен отбор "Спартак".

Вторият футболен филм в българското кино е "Незабравимият ден", с участието на футболисти от "Славия", "Левски" и "Локомотив", някои дори с реплики и с важни роли като Божидар Григоров - централен нападател на отбора в любовен триъгълник с треньора и обща любима жена по сценарий. Другият спортен герой на екрана е футболистът Илия Величков-Гулията, изпълняващ дрибъл в едър план.
Прожекцията била с включени кадри от исторически сблъсък между "Славия" и "Левски" през лятото на 1974 година - единственият случай, когато славистите са играли с оранжеви екипи заради сюжета на "Незабравимият ден".

Филмът
Треньорът на популярния футболен отбор "Средец" - Каролев, е изправен пред труден избор - да приеме чужди на спорта условия или да напусне отбора, с който е делил радости, успехи и неудачи. Усилията му за създаването на сплотен екип, способен да преодолява разни изпитания, изискват време и търпение, което липсва на ръководството. Затова Каролев е принуден да напусне спорта и да се върне към първоначалната си професия - биологията. Но любовта му към футбола остава, както и към любимата Марта, ухажвана и от централния нападател. Раздялата с футбола обаче не е окончателна. Задава се сериозно предизвикателство. Отборът на "Средец" трябва да се срещне в отговорен мач с нашумелия чуждестранен тим "Валпуреджо". Ръководителите се обръщат за помощ към Каролев. Той трябва да мотивира футболистите да играят за победа със спортни умения и като екип, свързани не само с цветовете и емблемата на дружеството...

"Любимец 13"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад