Никола Минчев: Шансовете за съставяне на правителство с третия мандат са ниски

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предвид заявките, които направиха партиите още във времето, предхождащо връчването на мандата на БСП, смятам, че шансовете за съставяне на правителство са ниски. Това каза в "Още от деня" депутатът от ПГ на "Продължаваме промяната", зам.-председател на НС Никола Минчев.

По думите му важното за "Продължаваме промяната", на което ще настояват в продължение на разговорите, е съобразяването с техните приоритети, залегнали в декларацията, представена в НС.

"В нея имаше две точки, които бяха повод за несъгласие със сегашния мандатоносител, с "БСП за България". Ще видим, разбира се, в рамките на разговорите до какво ще можем да достигнем. Трябва да е ясно, че за "Продължаваме промяната" и отношението към войната в Украйна е важно, и преглеждането отново на изборните правила."

Минчев акцентира също, че отношението към съдебната реформа е много важно. Трябва да бъде приет механизъм за разследване на главния прокурор - нещо, което е една от законодателните мерки в Плана за възстановяване и устойчивост, и е липсващ механизъм, който трябва да предвидим, защото сме осъдени от Европейския съд за правата на човека.

Категоричен е, че съставянето на кабинет на базата на безпринципни компромиси не може да е вариант.

Минчев коментира, че избухването на "аферата" "Нексо" удобно е съвпаднало с последните дни преди връчването на мандата. Според него това е намеса на Прокуратурата в конституционната процедура и в политическия живот на страната и е абсолютно нередно.

Подчерта, че не е запознат по време на управлението на "Продължаваме промяната" финансовият министър по това време Асен Василев да е водил разговори, свързани с разплащане с криптовалути.

Относно връзката между Настимир Ананиев и Антони Тренчев, Никола Минчев отбеляза, че те са бивши колеги от Движение "България за гражданите".

"Това не ми се струва скандално. Дали в определен момент Настимир Ананиев и Антони Тренчев са имали съвсемстен бизнес не е никакъв проблем, стига този бизнес да е бил чист. Няма данни да не е бил, така че няма никакъв проблем."

Категорично подчерта, че всички постъпили дарения към "Продължаваме промяната" са ясно отчетени пред Сметната палата, а отчетите са публикувани. "Нексо" няма как да е дарител на "Продължаваме промяната".

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад