Нинова: Правителството трябва да подаде оставка, за да се промени моделът

Предаване: Панорама, 24.07.2020

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Правителството трябва да подаде оставка именно защото идва криза - те показаха, че не могат да се справят с нея. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Искаме оставката на цялото правителство, но искаме и чрез тази оставка нови избори, промяна в модела на управлението. По време на вота на недоверие го описахме какво представлява - това са лобистки закони, институции, които се използват като маша, хора, които се използват като бушони, пропаганда, която всява страх. Това е система от мерки, които трябва да се вземат, за да се промени моделът", каза още Нинова.

"Точно с този аргумент, с който говорят колегите от ГЕРБ, защото идва криза. Те показаха, че не могат да се справят с кризата. Например докладът на ЕК и ЕЦБ за миналата година, когато нямаше още криза, но управляват те, показва, че БВП на глава от населението пада. Докладът за конвергенция доказва, че бизнес средата се влошава", допълни още Нинова.

Тя изтъкна, че се задава сериозна икономическа криза.

"Кризата в икономиката се задаваше преди пандемията. Пандемията я засилва. Защо те не трябва да остават на власт? Откакто започна кризата с COVID-19, мерките, които прилагат, не работят. Те с нищо не помагат нито на икономиката, нито на домакинствата. Нямат никакъв план как да продължат от тук нататък. Трябва да се смени моделът на управление, защото това правителство не се ползва с доверие. Този парламент е делегитимиран. Затова трябва нов парламент, с ново правителство с ново доверие, за да стартира реформи".