"Новини от миналото": Откриха езически култов център около Белоградец

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Всичко е изтляло отдавна, дървото чезне без следа. Но в тази част от полето на Белоградец е имало големи дървени конструкции, от които са останали видими само очертания на масивни стълбовете в земята.

Вероятно огромен, култов, религиозен център от езическия период на първата българска държава. Вероятно, защото археолозите до този момент не са виждали подобна структура. Това място със сигурност ще разкаже за неизвестни досега eзически ритуали на прадедите ни. Каквото и да е имало тук, е било опасано от дебела защитна стена.

Гл. ас. д-р Янко Димитров - ръководител на археологическите проучвания: "Ето тук са останките от това съоръжение. Една масивна дървена конструкция, с формата на защитна стена. С побити в земята дървени с стълбове между, които два реда дървени стълбове Която е представлявала една дебела около метър метър и нещо дървена стена. Следователно тя е имала и защитни функции. Вероятно височината е била не по-малко от 3 метра."

До тази масивна стена е е имало вкопана метър и 70 надолу просторна площадка.

Гл. ас. д-р Янко Димитров: "Имаме един трап, който е с размери наистина грамадни 27 по 18 метра ширина е бил изкопан със стъпаловидни отстъпи около стените и равно дъно."

В отстъпите личат местата на стълбове, които вероятно са поддържали някакво покритие на площадката. Тя пък е набраздена от ями със заровени кости

Гл. ас. д-р Янко Димитров: "Ето тук можете да ги видите късове от животни, в повечето случаи коне и кучета.

Археолозите се натъкват и на цели скелети на коне, положени ритуално. Но по-смущаващи са останките на хора. Разчленени останки.

Гл. ас. д-р Янко Димитров: "Откриваме останките на 6 индивида, от които в анатомичен порядък откриваме само три от тях."

Освен голямата защитна тена, археолозите четат следите на по-малка ограда, около която също намират ритуални ями. Това им дава основание да говорят за култов комплекс от езическия период на България - или от края на 8 до средата на девети век.

Гл. ас. д-р Янко Димитров: "Което показва, че е едва ли е локален култов център, това е някакъв култов център който е на държавно равнище да го наречем. Тук е вложен огромен ресурс за това съоръжение за направа и няма как да се мисли че той е с локално значение. Този обект се намира в непосредствена близост до средновековен път, водещ от Плиска до Девня."

Когато тези две тела са погребани в основата на голямата дървена стена, нея отдавна не я е имало. Но явно е имала особено култово значение, защото е останала за дълго в паметта на поколенията.

Гл. ас. д-р Янко Димитров - Това е конски скелет, който лежи в запълнителя на един грамаден трап, изкопан по трасето на останките на дървената ограда.... един цял скелет на положено на лявата си страна куче

Една от възможните интерпретации е, че това е бойно куче - черепът показва една много силна мускулатура много силна захапка.

По трасето на оградата археолозите откриват според техните дефиниции - нередовни погребения - като съсечен мъж, жена положена по очи, десетина ями само с части от телата. Пострадали при битка или наказателни акции или някакви жертвоприношения никой за сега не може да каже.

По-късно, пространството около ритуалния център започва да се заселва, появяват се стопански и жилищни землянки.

М. Чернева: "На ръба на езическия и християнския период."

Гл. ас. д-р Янко Димитров - повече в християнския период. И интересното е, заради това че е добре запазено, в смисъл - че може да се види печката, която е в ъгъла на жилището и този цокъл, който са си направили за подсилване на стените в долната част."

На какво точно са попаднали археолозите в полето на Белоградец, какви ритуали са били изпълнявани и защо - това за сега остава загадка. Трябват им повече данни, ще търсят други аналогии, ще прегледат отново писмените извори. Вярват че рано или късно ще намерят отговора.

 
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад