Новите 240 депутати влизат в 50-ото Народно събрание

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес е първият работен ден за новите народни представители. Те ще положат клетва в юбилейния 50-ти парламент на Република България. Получилата най-много гласове на изборите е коалицията ГЕРБ-СДС - ще има 68 депутати. Втората по численост парламентарна група е на ДПС. Те ще имат 47 депутати. “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” ще разполагат с 39. “Възраждане” са с 38 депутати. “БСП за България” ще имат 19. “Има такъв народ” са с 16. Новата парламентарно представена политическа сила - партия “Величие” ще е с 13 депутати.

Силви Кирилов днес ще удари първия звънец. Той е най-възрастният народен представител.След клетвата депутатите ще трябва да изберат председател на парламента - процедура, която в 49-ия парламент продължи цяла седмица. След формирането на парламентарните групи, президентът трябва да проведе консултации със седемте формации в 50-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Ще го получи най-голямата по численост група – тази на ГЕРБ-СДС.

От коалицията вече стартираха преговори за правителство, но по думите на лидера на формацията Бойко Борисов към днешна дата съставяне на кабинет не е възможно. Според Борисов, продължаването на разговорите с парламентарно представените партии зависи от това дали ще бъде гласувано тяхното предложение за председател на парламента. Вчера стана ясно, че от ГЕРБ-СДС ще номинират Рая Назарян. От ПП-ДБ и БСП вече заявиха, че няма да я подкрепят.

Вижте още във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад