Новите граници на войната в Украйна - анализ на Елена Поптодорова и Николай Кръстев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Елена Поптодорова - вицепрезидент на Атлантическия клуб и журналистът Николай Кръстев коментираха в "Денят започва" новината, че Путин възнамерява да обяви война на Украйна след 9 май.

"В по-голямата си част това е заиграване със страховете на европейците, психологическо въздействие върху Европа, за да се покаже, че Кремъл иска да продължи войната по начин по който смята, че тя може да бъде развита, стигайки до границата с Молдова", каза Николай Кръстев. Според него това ще засили още повече нестабилността в тази част на постсъветското пространство и ще даде нова възможност за напрежение в тази част на региона.

"За никой няма капка съмнение, че това е война. Това е действително по-скоро средство за домашна употреба при Путин, за да може да се премине към тази мобилизация. Никой няма очаквания да свърши тази тотална агресия", коментира Поптодорова.

"Смятам, че дойде време България да бъде малко по-категорична и да излезе от тази своя роля на стеснителен наблюдател в процесите в Украйна. Дано България да бъде малко по-активен играч на регионалната сцена и в украинските процеси", допълни още Кръстев.

"Ние винаги така чакаме да минем всички други варианти, докато накрая стигнем до очевидното", каза Поптодорова.

Вижте разговора във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад