Огнян Стоичков: Спрямо две лица, участващи в протестите, са прилагани неправомерно СРС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От проверките, които извършихме, решихме, че спрямо две лица, участващи в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства. Едно от лицата е с активна политическа дейност и е извън протестите. Това заяви в "Още от деня" Огнян Стоичков от Националното бюро за контрол на СРС.

В момента са в ход още 6 проверки, за които имаме информация, че са прилагани СРС спрямо лица, участващи в протестите и тези 6 проверки обхващат повече лица, допълни той.

Стоичков уточни, че в последния месец и половина - от 20 май до 7 юли в Бюрото за контрол на СРС са постъпили 80 сигнала на граждани, които твърдят, че участвайки в протестите, спрямо тях са използвани незаконни СРС. Ние за този месец и половина сме извършили 45 проверки по тези сигнали. Остават почти още толкова.

Темата със специални разузнавателни средства е винаги отворена и това е така, защото винаги се задават повече въпроси, отколкото се получават отговори, коментира Огнян Стоичков.

По отношение на констатираното неправомерно използване на СРС от Бюрото са сезирали компетентните органи по закон.

"На 9 юли те са получили уведомление за нашата позиция, защото ние сме длъжни по закон да сезираме главния прокурор, ръководителя на Специализираната прокуратура, ВСС и министъра на правосъдието. Съобразно тяхната компетентност, ако те решат, ще предприемат необходимите действия. Разбира се, докладваме и на парламента", добави той и увери, че при покана от тези институции, Бюрото ще съдейства в среда, която ще запази класифицираната информация.

Стана ясно и известното вече в публичното пространство - че СРС спрямо протестиращи са били прилагани на основание архаични текстове - че са готвили преврат. Според Стоичков това е колизия със Закона за митингите, при който режимът за протести и демонстрации дори е разрешителен. В случая има непропорционалност на проявите и искането за прилагане на СРС.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад