Огнян Златев: Опасенията от влизане в еврозоната не се основават на никакви конкретни факти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Хърватия ни изпреварва при влизането в еврозоната. Влизането там е процес, при който има стъпки, които трябва да се изминат, след като една държава е изминала тези стъпки и те са оценени като успешни, нищо не спира ЕЦБ, финансовите министри на държавите от еврозоната и ЕК да я подкрепят. Това се случи с Хърватия и сега чака датата 1 януари 2023, каза в "Още от деня" Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия в Хърватия.  

"След като до този момент не сме получили такава покана, имаме какво да свършим" отбеляза Златев на въпрос за България. 

Спор как ще се отрази приемането на еврото върху икономиката се води във всяка една държава, на която предстои да влезе  в еврозоната, същите дебати са се водели в прибалтийските държави, такива публични дискусии е имало и в Хърватия, коментира Огнян Златев.

"Работа на правителството, на централната банка е да проведе достатъчно ясна кампания, с която да обясни защо тези опасения не се основават на никакви конкретни факти", заяви ръководителят на представителството на Европейската комисия в Хърватия.  

На въпрос за Шенген и приемането ни там Златев поясни, че не трябва да се сравняват процесите на присъединяване на Румъния и България от една страна и на Хърватия от друга, защото за нашите страни се поставяше усовието в рамките на две или три години да има положителни доклади по т.н. механизъм за сътрудничество и проверка, докато за Хърватия няма такъв механизъм.

Вижте целия разговор. 


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад