Осъвременяване на пенсиите – какви са параметрите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Основните проблеми са инфлацията, която води до обезценяване на доходите и прекъснатите вериги на доставки – още от ковид пандемията и сега от войната в Украйна. Тези проблеми се решават с парична политика. Управляващите вместо да се ориентират в тази посока да предприемат мерки за концепция на БНБ, те отиват към едни допълващи  мерки, които са фискални и са с нисък ефект. Това каза в „Денят започва“ Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българска стопанска камара.

Според него липсва координация на фискалните мерки с паричната политика. Също така добави, че антикризисните мерки са смесица от три типа мерки, които се изключват взаимно.

Бившият социален министър Христина Христова заяви, че вчера има нова информация относно пенсиите.

„Остава си решението от 1 юли да има увеличение с 10% заедно с ковид добавката. Но от 1 октомври ще бъде на две стъпки преизчисляването на пенсиите. Първата стъпка ще бъде с включване на средния осигурителен доход – 12 месеца назад от датата на пенсиониране. А втората стъпка ще бъде от годината на пенсиониране, като ще се вземе за основа 2008 г. до 2022 г.. Ще се има предвид по-високото нарастване на по-благоприятната величина на средния осигурителен доход или на инфлацията в полза на човека“, изясни тя.

По думите на Христова тази промяна е добра, защото цели да намали разликата между по-старите и по-новите пенсии. По данни на НОИ промяната ще засегне 717 700 души.

„Забравяме, че осигурителната система в нея не са част само пенсионерите, а и тези, които се самоосигуряват и нямат все още съответните изисквания да се пенсионират. Това, което в момента правим е да демотивираме тези лица, които все още не са придобили право на пенсия, да се осигуряват“, коментира Ножаров.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад