Отговорността към културното ни наследство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През последните дни стана ясно, че емблематичната сграда на ул. "Сан Стефано" в София, известна с името "Къщата с ягодите", ще бъде реставрирана. Дали обаче това е възможно - коментар в студиото на "Култура.БГ" на арх. Петкана Бакалова, бивш зам.-председател на Камарата на архитектите в България, и арх. Христо Станкушев.

По думите на арх. Бакалова предстои къщата да бъде унищожена. "Всякакви евфемистични изрази като демонтиране, преизграждане, на практика прикриват едно престъпление, което ще бъде извършено с един от най-ценните ни образци. Да не кажа, че тази къща е емблема на битката, която вече повече от 15-20 години в нашето общество - една малка част от експерти и обществени личности, които се опитват да опазват културните ценности, и сериозното неразбиране както в гражданите, така и в собствениците, а може би и в институциите, какъв е смисълът на културното наследство", подчерта тя.

Тя обясни, че културното наследство не е само образ. Къщата е автентична. Тя е изградена с технология, отпреди почти 100 години, която не може да бъде повторена в момента.

По думите на арх. Станкушев ние нямаме добри примери, които да ни карат да си мислим, че този път резултатът от предстоящите действия по отношение на "Къщата с ягодите", ще бъде положителен. По отношение и на "Къщата с ягодите", и на Иранското посолство са спазени процедурите. Върви се по утъпкана пътека, която не е в противоречие със Закона за културното наследство.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад