Отношенията София - Скопие - за какво се договориха двамата премиери

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Министър-председателят Кирил Петков и новоизбрания му македонски колега Димитър Ковачевски проведоха първата си среща в Скопие. Визитата на българският премиер е определяна като опит за възстановяване на диалога между двете страни, след като България две години отказва да подкрепи преговорната рамка на Скопие поради системно неизпълнение на Договора за добросъседство и приятелство от 2017 г. 

Като отстъпление от позицияте на България, която поддържаше досега и като малка дипломатическа победа за Република Северна Македония - така медиите в РСМ тълкуват посещението на премиера Кирил Петков. Още преди да излети той за България, президентът Стево Пендаровски даде интервю за местна телевизия, в което постави два акцента - заяви, че България е отстъпила от своето настояване да се използва дългото име Република Северна Македония и че Скопие не е направило отстъпка с нотата до ООН, а просто е обяснила оше един път, че няма териториални претенции към България - нещо, което се е разбирало и от Преспанския договор, подписан през 2018 между Гърция и Република Северна Македония, в който България не е страна. Вторият голям акцент в това интервю на Пендаровски е, че според него България се меси във вътрешните работи на РСМ със своето искане македонските българи да бъдат записани в конституцията на страната му. Той заяви, че всички хора, които са граждани на Република Северна Македония и живечт на територията на Република България, могат да защ
итават своите права по индивидуален път пред Страсбург, тъй като българската конституция не признава колективни етнически права. Бившият вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров също зае крайна позиция, смятайки че Скопие е направило отстъпка, без да получи нищо в замяна от България. 

Още от акцентите на посещението вижте в репортажа на Александър Марков. 
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад