Отворено писмо на българската филмова общност за промените в Закона за филмовата индустрия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В отворено писмо българската филмова общност представи своите предложения за промени в Закона за филмовата индустрия, който се разглежда между първо и второ четене. Немалка част от готвените промени притесняват хората от родното кино. Спорните предложения бяха тема на дебата в студиото на “Култура.БГ” с участието на  кинорежисьора и продуцент Милко Лазаров - председател на Съюза на филмовите дейци, и депутата от ГЕРБ Евгени Будинов - вносител на законопроекта.

За Милко Лазаров са смущаващи внесените в последния момент предложения за промени в закона, “които драматично променят философията и основните принципи на Закона за филмовата индустрия.

“На практика, създават се условия средства, които са предназначени за производство на български филми, да бъдат пренасочени към създаването на телевизионни сериали и телевизионни филми, с цел запълване на съдържанието на двете големи частни телевизии”, отбеляза Лазаров.

Според него това е нарушение не само на Закона за нормативните актове, но е и преко нарушение на Регламент 651 от 2014 година на ЕС.

“Включително има нарушения и на Правилника за работа на Народното събрание, конкретно в чл. 84, който забранява фундаментални принципни изменения и излизания от обхвата на вече приетия на първо четене закон. Мъдро е заложено в Правилника за работа на Народното събрание недопускането на изменение в последния момент, които не са обмислени”, продължи той.

По думите му чрез последните предложения се внася “една цяла трета схема, която влиза в Закона за филмовата индустрия, която е фундаментална промяна на закона - и законодателно, и философски”.

"Това е основният проблем и филмовата общност в тази си част, мога да кажа, няма да бъдем склонни в този вид и с тези промени да бъде приет”, обобщи кинорежисьорът.

Според Евгени Будинов 11-те асоциации, подписали отвореното писмо, имат 150-200 членове, а в киноиндустрията  работят 15 000 човека.

“Смятам, че неистиността в това писмо започва още от “обединената българска общност”. От тези асоциации на мен лично се обадиха десетки хора и ми писаха съобщения, че те подкрепят нашите промени. Самата общност на тези асоциации не е обединена - имаше много скандали през годините, обществена тайна е, че се взимат около милион за финансиране на филми и половината от парите или някаква част изчезват”, коментира той.

Будинов реагира на твърдението, че от българското кино се взимат средства за сериалите.

“В чл. 17 се гарантира колко български филма ще бъдат произведени - до момента бяха 7, след приемането на закона ще бъдат 12. Увеличават се парите за българско кино два пъти повече”, увери депутатът от ГЕРБ.

Той подчерта, че в закона има предложение, което “циментира и казва, че първо ще бъдат изхарчени парите за българско кинопроизводство и след това ще минат в другите схеми за данъчни облекчения, кешрибейт и за български сериали”.

Целия дебат в студиото на “Култура.БГ” вижте във видеото!

Акценти