Падналият самолет L-39 е бил реновиран тази година

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Двама от най-добрите ни и надеждни военни пилоти загинаха днес - 51-годишният майор Петко Димитров и 28-годишният старши лейтенант Венцислав Дункин.

Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров обясни, че това е било тренировъчен полет, планиран много отдавна и за който са се готвили месеци наред. Задачата е била изпълнявана многократно в Долна Митрополия и днес е трябвало да бъде изпълнена като генерална репетиция за планираното авиошоу в събота.

"Отлични летци, с отлична подготовка", заяви генерал Петров.

Падналият самолет L-39 тази година е минал капитално-възстановителен ремонт и е бил приет от ВВС, експлоатиран е без проблем за учебна и тренировъчна дейност. Генерал Петров не можа да даде обяснение защо катапултът не е проработил.

"Върви следствие, не мога да коментирам нищо като причини или мотиви. Задачата е тренирана многократно, това само по себе и предполага, че са били тренирани за това, което правят. Майор Димитров е един от най-добрите летци на L-39 в България, а лейтенант Дункин е млад пилот с отлични заложби, който беше една от надеждите на базата".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад