Парите на държавата - позицията на синдикатите и бизнеса

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предстои разглеждане на проектобюджета заа 2023 г. първо в тристранния съвет и обсъждането му по министерства по информация от Министерство на финансите. Параметрите му коментираха в "Още от деня" Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа", и Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

"За нас, разбира се, на първо място е минималната работна заплата. Още в края на миналата година имахме уверение от страна на служебното правителство, че ще има втора стъпка на увеличение през тази година. За съжаление, в разговорите, които последваха в НСТС, стана ясно, че няма такова намерение служебото правителство да изпълни обещанието си. Ще поставим и въпроса за реформиране на данъчната система, за да не се налага прилагане на чрезвичайни данъци, като данъка свръхпечалба", посочи приоритетите на синдикатите Ваня Григорова.

"Изработването на този бюджет ще бъде едно голямо предизвикателство, тъй като условията, пред които е изправено Министерство на финансите при изготвянето му, са неблагоприятни от гледна точка на приходната част и увеличената разходна част вследствие ан решенията на предходното 48 Народно събрание. Очакваният дефицит беше обявен за 6%, като голямото предизвикателство е да успеем да се вместим в Маастихтските критерии около 3%. Постига се с мерки в двете посоки: едната - увеличаване на приходите и другата - намаляване на разходите", отбеляза Добрин Иванов.

Какво още казаха представителите на синдикатите и бизнеса вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад