Парите за правосъдие - коментар на Гергана Мутафова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Финансовият министър днес каза, че всички органи, които не са реформирани и които не предвиждат реформа, няма да получат допълнително средства от бюджета. Действително темата за бюджета на съдебната власт е доста гореща при нас, това каза за "Още от деня" Гергана Мутафова от прокурорската колегия на ВСС.

"В момента, в който разбрахме, че има предложение на 7 или 8 народни представители към бюджетната комисия между първо и второ четене на разглеждане на Закона за държавния бюджет за намаляване на бюджета на прокуратура на Република България с 20 млн. лева, естествено прокурорска колегия се занима с този въпрос и в сряда гласувахме много остро становище, което предложихме на пленума на Висшия съдебен съвет и бяхме подкрепени от нашите колеги", заяви тя.

Мутафова допълни, че становището, което красноречиво доказва, че в подобно решение нарушава Конституцията, е изпратено на бюджетна комисия в НС. Покана за дебат с участие на представители от ВСС в НС обаче не е проведен.

Гергана Мутафова е категорична, че липсата на достатъчно средства за един държавен орган, които водят до парализирането на дейността му и невъзможност да изпълнява функциите си, е противоконституционна.

По думите й реформи в областта на прокуратурата се правят, но не е редно да се възлагат задачи и очаквания върху прокуратурата, които са от компетентността на Народното събрание.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад