Парламентарни сюжети и политически маневри

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Каква е формулата на властта? Анализ на журналиста Велислава Попова, икономиста Кузман Илиев и политическия анализатор Слави Василев

По думите на журналиста Велислава Попова онова, което бе видяно днес в парламента, може би е стартиране на следващата предизборна кампания. Разликата между този и предишния парламент е, че все пак беше проведена среща между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Според нея по-вероятно е да бъде направен опит за съставяне на правителство с третия мандат и е по-вероятно тези разговори да се с цел участниците в него да не изглеждат виновни пред избирателите си за това, че отново няма да бъде съставен кабинет. Опасността, която видяхме, е "Възраждане" да расте при следващи избори и това донякъде да започне да работи в полза на референдума на партията на Слави Трифонов, които събират подписи за президентска република.

Според политическия анализатор Слави Василев този парламент ще роди една ужасна коалиция от ГЕРБ, ДПС и БСП - тези, които наричахме статукво или "хартиената коалиция". ПП-ДБ ще отидат в опозиция. По този начин ще имаме правителство, ще имаме бюджет, правителството ще бъде облечено в благовидна форма на националното спасение.

Икономистът Кузман Илиев смята, че либералните партии чакат своя момент. Пред тях има опасността в САЩ да се случат промени и да дойдат консерваторите, "Възраждане" да смени реториката, да стане проамерикански говореща, протръмпистки говореща. Това не е възможно към днешна дата, но е добре да се гледа в перспектива. Ако се смени реториката, за ПП и ДБ има голям проблем. По думите му има подмяна на дневния ред. Дневният ред на българите, който е за инфлацията, за мира в Черно море, за бъдещето и демографската криза, въобще не вълнува тези, които си гледат политическия интерес към днешна дата. Според него и "Истанбулската конвенция" ще бъде приета, и "Зелената сделка" ще бъде одобрена.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад