Пътници на нощта

Надеждите, отношенията и ХV район на Париж в носталгия по 80-те години на ХХ век...

Държава: Франция
Година: 2022
Времетраене: 106 минути
Пътници на нощта
За продукцията

Драма

Режисьор: Микаел Ерс
В ролите: Шарлот Генсбур, Ное Абита, Кито Рейон Риштер и др.

ФАБУЛА

Изоставена съпруга с две деца започва работа в нощно радиошоу, където открива още една изгубена душа в "нощта на живота".

ФИЛМЪТ

Филмът "Пътници на нощта" пресъздава атмосферата навън и отношенията отвътре в едно семейство, с фон от популярни песни и с промените в облика на ХV район в Париж през 70-те и 80-те години на ХХ век.
Въпреки че, Шарлот Генсбур трябва да играе основната роля в сюжета, всъщност главният герой в историята е градът.

СЮЖЕТ

Париж, 80-те години на ХХ век. В една майска нощ на 1981 година, когато Франсоа Митеран печели изборите за президент във Франция и надеждите отново се "покачват," на един от високите етажи в ХV район на Париж Елизабет има много проблеми. Съпругът й я изоставя с двете им деца, а тя е уволнена още на първия работен ден в офис.

Въпречи че е завършила психология, Елизабет трудно си намира работа. Не спи спокойно и често слуша популярното по това време радиошоу "Пътници в нощта". Като дългогодишен слушател, тя пише писмо и е интервюирана от "звездната" водеща Ванда Дорвал, убедена, че "носи надежда на хората". Такава надежда получава и Елизабет с възможността да работи като телефонистка в предаването. У дома дъщеря й Жюдит е политическа активистка, заредена с оптимизъм, за разлика от брат й Матиас.


Скоро всички в семейството ще трябва да споделят нещо повече от пространството помежду си, защото Елизабет довежда у дома още една слушателка на "Пътници в нощта". 18-годишната Талула също е написала писмо до предаването. Тя е напуснала семейството си и живее, където намери. Новият й дом ще бъде при Елизабет, чийто деца не приемат еднозначно гостенката, но с времето се опознават и откриват много неща един за друг.

Елизабет започва и втора работа - в библиотека. Матиас открива първите романтични чувства, Талула крие тайна зависимост, Елизабет също не е съвсем здрава. Времето ги събира за няколко години, през които минава носталгията по Париж от 80-те.

Златна Романова

НАГРАДИ и НОМИНАЦИИ

Номинации "Златна мечка" от Берлин, "Сезар" и "Люмиер" от Франция, "Дракон" от Гьотеборг, "Златна Афродита" от Варна и Наградата "Мигел Делибес" за най-добър сценарен екип от Валядолид (2022-2023)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад