Пазител на духа и знанието - 100 години Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров”

Един век история на книжовното хранилище

За продукцията

Документален филм

Продуцент: БНТ2 – Варна

През 2022 година Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен отбeлязва своята вековна годишнина с поредица от събития - представяне на книги, с конкурси и изложби. На Шуменската библиотека е посветен и документалният филм "Пазител на духа и знанието - 100 години Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров".

Заслугата за тази вековна история е на Стилиян Чилингиров - писател, етнограф, политик, общественик, наричан "един от последните възрожденци на ХХ век", който поставя основите на библиотекарството в България - за съхраняване на националната книжнина и памет.

Шуменската библиотека е създадена през 1922 година като четвъртата депозитна в страната, след библиотеките в София и Пловдив и заедно с тази във Велико Търново. Статута си тя запазва без прекъсване и до днес, а значимостта ѝ се определя и от още един неоспорим факт – Шуменската библиотека се нарежда на четвърто място у нас по богатство на библиотечните фондове. Тук има богата колекция старопечатни, редки и ценни издания. Сред тях са 600 тома българска възрожденска книжнина – първото издание на „Рибния буквар“, близо 1 200 тома български и чужди издания от 18-19 век. Най-старата книга, притежавана от библиотеката, е „История на свещеното писание“, издадена в Лайпциг през 1729 г.

В днешни дни библиотеката продължава да е средище на много събития с обществена значимост - място за представяне на книги, срещи с дейци на културата, годишните издания "Нощ на музеите". Тя е първата в страната, в която е създаден специален кът с монитор и четец за хора с увредено зрение. Сградата ѝ е една от малкото в страната, проектирани специално за библиотека.

През 1997 година, по предложение на д-р Иван Сакелариев и по повод 75-тата ѝ годишнина, Шуменската библиотека избира за свой патрон Стилиян Чилингиров.

Стилиян Чилингиров е роден в Шумен, където завършва педагогика, работи като учител и продължава образованието си с литература в Софийския университет. Специализира в Лайпциг и Берлин. За две години (1911-1913) е народен представител в ХV Обикновен народно събрание. Оттегля се от политиката след Междусъюзническата война, където участва като дописник към щаба на Втора българска армия.

Писателят Стилиян Чилингиров е един от основателите на Съюза на българските писатели.

Най-ценният му принос е основополагащ за библиотечното дело в България. По предложение на Пенчо Славейков - директор на Народната библиотека, Чилингиров съставя новия й Правилник. Негова е и идеята за Архива на българската книга, който да съхранява книжнината. Чилингиров предлага създаването на депозитни библиотеки, за което Министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски подписва Закон за народните библиотеки. Въз основа на този норматив, до 1922 са открити първите официални библиотеки - в София, Пловдив и Велико Търново. Четвъртата е в родния град на Чилингиров - Шумен.

Въпреки своята литературна, просветителска и обществена дейност, след Девети септември 1944 година Стилиян Чилингиров е насилствено отхвърлен и забравен. Творчеството му е обявено за "посредствено" и извадено от учебниците, приносът му е омаловажен или отречен, дори и от съгражданите му в Шумен. Писателят се оттегля обиден.

След превратностите в историята, днес Стилиян Чилингиров е признат в българската история като "последния възрожденец" - заради пословичната си учителност и изключителна съпричастност към историческата съдба на народа, заради грижата и усилията по съхраняването на националната книжнина и памет.

През 2006г. внуците на Стилиян Чилингиров даряват на Регионалната библиотека архива на своя дядо - снимки, ръкописи, лични вещи и други материали, съхранени от семейството - 730 литературни страници (машинописни и ръкописи), изрезки от периодичния печат, цели вестници и списания. Сред личните вещи са очила (пенсне), калъфче, джобен часовник и писалка "Пеликан" с позлатено перо.

Кулминацията на Тържествата за 100-годишния юбилей на Шуменската библиотека се очаква да бъде в началото на октомври 2022.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад