Петър Чобанов, ДПС: В Бюджет 2022 е планиран много голям дефицит, един от най-големите, които сме имали

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес беше приета от правителството рамката на Бюджет 2022. "Към момента не виждам достатъчно аргументи да го подкрепим", каза в "Още от деня" Петър Чобанов от ДПС, бивш финансов министър.

Посочи, че могат да бъдат отправени редица критики. Предстои обсъждане в парламентарната група, в парламентарната комисия и в пленарна зала.

В рамката е предвиден икономически ръст от 4,8%, няма потвърждения от други източници, включително от БНБ, че ще е толкова голям растежът, същевременно е планиран доста голям дефицит - един от най-големите, които сме имали, сумата е 5.9 млрд., към който трябва да прибавим и 2.9 млрд. от миналата година, които ще бъдат похарчени сега, това дава 8.8 млрд. дефицит, отбеляза Петър Чобанов.

"С разходите е аналогично - 53 млрд., ако изчистим тези 2.9 млрд., срещу 66 млрд. сега - това са 13 млрд. увеличаване на разходите, което наистина е безпрецедентно. И възниква въпросът за какво ще бъдат похарчени", каза бившият финансов министър от ДПС.

Опонира на премиера, че дефицитът ще финансира инвестициите, като подчерта, че дефицитът не финансира нищо, това е разликата между приходите и разходите. Въпросът е за какво ще бъдат похарчени тези средства наистина.

"Предвидени са инвестиции - капиталови разходи, които са 5.8% от БВП, това не е безпрецедентно, 2019 г., въпреки критиките към прозрачността на изразходване, се отчете 6.2% от БВП, т.е. миналата година имахме много ниски инвестиции и поради факта, че се сменяха правителства, и поради факта, че имаше два служебни кабинета, и поради съмнения относно някои разходи дали трябва да бъдат извършени", каза Чобанов.

И подчерта, че в момента не сме в период на криза, защото в криза икономиката се свива, а сега не е така.

"Ние трябва да видим този бюджет решава ли съществуващите проблеми или създава нови", отбеляза бившият финансов министър.

Какво още каза той вижте във видеото.

Последни броеве

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад