Петър Витанов: Атакуват президента, защото се очертава като единствената политическа алтернатива

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Атаката срещу президентската институция е крайно нелицеприятна. Такава е за мен, а допускам е такава и за мнозинството български граждани. Това каза в студиото на “Денят започва” Петър Витанов - евродепутат от Прогресивен алианс на социалистите и демократите.

Според него правят се опити да се дискредитира президента, защото се очертава като единствената политическа алтернатива. Напрежението нараства точно сега по няколко причини, отбеляза той:

“Първо, Президентството остана последната институция пред абсолютната власт на сглобката - излишно е да казваме, че там има овладяване на различни институции и част от съдебната власт. Второ, според мен, Президентството се възприема като алтернатива, като надежда и очакване от много хора, включително за политическа алтернатива. Трето, наближава ротация, смяна на министри и предполагам, че президентската институция няма да изневери на стила си и ще има поредно разобличаване и изобличаване. И четвърто, при тази сглобка, раздирана от вътрешни скандали и противоречия, заклинанията за евроатлантизъм вече не вършат работа - трябва да се търси общ враг. Когато намериш общ враг, това помага за вътрешна мобилизация на шокирания електорат.”

Естествено е от президенската институция да прави политически коментари, защото тя има политическа роля, подчерта Витанов и допълни:

“Тоест когато виждаме какво се случва в държавата - второ показно поръчково убийство в рамките на 6 месеца, гешефти от най-елементарен порядък, свързани с избор на конституционни съдии, ротация, имотни скандали, сделки, корупция, една институция трябва да мълчи пред очевидното ли? Няма проблем, че президентската институция е изразила позиция - напротив, тя е длъжна да го направи.”

За него в България няма място за политически инженеринг, а политическите процеси се развиват по естествен път - “узряват и ферментират в българското общество”.

“Три месеца съм бил на терен, сред хората. Тези хора ме посрещат с очаквания, с огромната надежда за промяна в България и голяма част от тези хора насочват своите очаквания към президентската институция”, подчерта евродепутатът.

Той беше категоричен, че единствената цел на Инициативния комитет “З март” е да запази националния празник.

В отговор на въпрос дали ще участва и предстоящите евроизбори Витанов заяви:

“Твърде много са проблемите в България и това, което се случва у нас, за да мисля за явяването си на европейските избори. Още е твърде рано.”

Какви теми още коментира евродепутатът вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад