Петър Витанов: България трябва да диверсифицира източниците си на доставка на горива

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България получи изключение от санкциите на ЕС срещу Русия и ще може да внася руски петрол до края на 2024-та година. Страната ни трябва да диверсифицира източниците си на доставка на горива, каза в "Още от деня" евродепутатът Петър Витанов. 

"Това решение е от полза за България, защото за всички ни е ясно, че петролът, който идва от Русия, този, който се използва в българската рафинерия, е по-изгоден икономически и неговата замяна щеше да доведе до рязка промяна на цените на горивата, щеше да повиши и стойността на живота", отбеляза евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. 

От тази гледна точка шестият пакет от санкции не изглежда да е толкова болезнен за България, подчерта Витанов. Това е компромисно решение за целия ЕС, има достатъчно отстъпки не само за страни като България, не само за Унгария и Словакия, които могат по тръбопровода "Дружба" да получават руски петролни доставки, но и за страни като Гърция, Кипър, чиито кораби могат да търгуват с руски петрол. 

Витанов изрази надежда, че след този период до 2024 г. конюнктурата да се е променила значително и да имаме мир. При мир условията, при които ще търгуваме, ще бъдат различни. 

"За три години България ще има възможност да се адаптира към използване на друг тип петрол, включително да адаптира и българската рафинерия", посочи евродепутатът.

Адаптирането към използване на друг вид петрол и на рафинерията за преработка не може да стане с европейски средства, ЕС отдавна не дава средства за изкопаеми горива, каза той. И припомни, че голямата цел на ЕС е зелена трансформажия на икономиката. 

С това решение на ЕС поне в краткосрочен и средносрочен план няма допълнително да влоши благосъстоянието на българина, коментира Петър Витанов. 

Какво каза той за политическите действия и стратегията на ЕС по отношение на войната в Украйна вижте във видеото. 
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад