Петър Витанов: Предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост е правилно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Големи са възможностите българските евродепутати да повлияят на създалото се мнение в  Нидерландия и Австрия за влизането ни в Шенген. Ние показахме, че работим добре и имаме принос в това само тези две държави да са против влизането ни в Шенген, а всички останали държави-членки да са съгласни. Това каза в „Още от деня“ евродепутатът от БСП Петър Витанов.

„Шенген е преди всичко технически критерии и параметри, които ние отдавна сме изпълнили. Това е признато от парламента, Европейската комисия и от 25 от страните-членки. Но вероятно оказва и някакво влияние, че нямаме редовно правителство с всички правомощия и има по-малка вероятност за дългосрочно обвързване“, смята той. 

Относно сигурността на границата, Витанов заяви, че не мисли, че има преднамерено отношение към страната ни. 

Според него по отношение на Шенген в България има национален консенсус от всички партии, защото ползите са висим за всички.  

По повод Плана за възстановяване и устойчивост Витанов коментира: „Имахме 26 закона, които бяха част от рамката, за да получим средства по Плана за възстановяване и устойчивост и следващо плащане. От тези закони бяха приети само 5 или 6. Надявам се, следващият парламент да реши тези въпроси, защото средствата от Плана са изключително важни за възстановяване на икономиката и нейната трансформация“.  

По думите му предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост е правилно.

„Когато се съгласихме на условията по Плана нямаше война, а енергийните пазари бяха по-устойчиви, а сега имаме изцяло нова ситуация. Имаме основание да искаме преосмисляне по Плана за възстановяване и устойчивост. От друга страна, ние сме единствената държава, която иска предоговаряне на Плана и се опасявам, че няма да можем да срещнем разбиране“, допълни евродепутатът от БСП.

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад