Пламен Данаилов: Обявените от ИТН приоритети са съгласувани на експертните срещи с ИСБГНИ, "Демократична България" и БСП

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Актуализацията на бюджета, която внесе служебният кабинет не беше съгласувана, включително и с фискалния съвет, който е постоянен орган към парламента и я съгласува с особено мнение, тъй като имаше съществени пропуски. Безспорно актуализация на пенсиите е необходима, защото българските пенсионери трябва да получат едни достойни пенсии, но освен тях и всички работещи трябва да получат едни достойни заплати за труда, който полагат. Това заяви в "Още от деня" предложеният за финансов министър в кабинета на "Има такъв народ" Пламен Данаилов.

Той посочи, че евентуално правителство на "Има такъв народ" ще направи ревизия на актуализацията на бюджета, тъй като така предложените промени на пенсиите предполагат над 400 000 човека да бъдат оценявани допълнително, за да получат надбавки, с които да се стигне до минималния праг на бедност. По думите му подобен труд ще отнеме много месеци и ще доведе до социално напрежение. Ще търсим универсални правила, които да не изискват сложни критерии, така че да могат хората бързо, ясно и прозрачно да знаят какво ще получат.

Данаилов увери, че новата актуализация, с която "Има такъв народ" са готови, ще бъде внесена много бързо, ако правителството бъде гласувано в парламента.

Пламен Данаилов е категоричен, че в България трябва да бъде прието семейното подоходно облагане.

Позицията на "Има такъв народ" е да запази 10-процентното подоходно данъчно облагане за доходи на физически лица и корпоративен данък. Склонни сме да разговаряме за механизъм за въвеждане на необлагаем минимум по-скоро към процент от средната работна заплата, а не към минималната, тъй като това излиза от сферата на финансите, а отива в сферата на политиката.

Едно от основните неща е вече да вървим към вид помощ, който да е капиталова помощ за бизнеса, тоест държавата да може да предостави капитал, а не дълг с лихви, който да плаща.

Мярката 60/40 ще бъде запазена, така че да се съхранят работните места и да се даде реална възможност за тези грантови схеми - ще облекчим процедурата, така че да може бързо и лесно парите да стигнат до нуждаещите се, посочи Данаилов.

Относно приемане на еврото Данаилов заяви, че това е доста голям и труден въпрос и той е дали, а не кога да бъде прието еврото.

Обявените от "Има такъв народ" приоритети са съгласувани на експертните срещи, които проведохме с парламентарните групи на "Изправи се.БГ! Ние идваме", "Демократична България" и "БСП за България". На тези срещи достигнахме до извода, че има сериозно припокриване на нещата, които и ние, и колегите искат да изпълним. Различията са в нюанси, които ще бъдат изглаждани в последващ етап при разговори в парламентарните постоянни комисии, които скоро ще бъдат сформирани, допълни още Пламен Данаилов.

Програмата на "Има такъв народ" е плод на тригодишните усилия на екипа на партията. Тя е явна. Представена е и обявена на сайта на "Има такъв народ" още преди старта на предизборната надпревара, каза Данаилов.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад