Пламен Димитров, КНСБ: Бюджетът може да си позволи повече и като приходи, респективно толкова и разходи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Бюджетът може да си позволи повече и като приходи, нашите разчети оказват, че приходите са подценени с между 800 млн. и 1 млрд. и това, което се предложи в момента и получи съгласие в бюджетна комисия да се завишат приходите със 760 млн., респективно толкова и разходите, всъщност е абсолютно допустимо и даже належащо, за да могат да се посрещат тези разходи, които не бяха предвидени", каза в "Още от деня" Пламен Димитров, президент на КНСБ.

За последните 6 години над 10 млрд. лв. са гласувани в бюджетите и не са изхарчени, съобщи той.

"Толкова е можело, позволил парламентът, да се инвестира в различни направления, в това число и в доходите на хората и не са направени. Не мисля, че с това трябва да се хвали някой. Сега това може да бъде по друг начин", отбеляза президентът на КНСБ. 

Той подчерта, че от КНСБ са поискали 650 млн. лв. за заплати. В Бюджетната комисия на НС са минали при гласуването 175 млн. за МВР, 150 млн. допълнително за предучилищно и училищно образование, като 1/3 от тези пари са за заплати, 20 млн. допълнително са гласувани за ВУЗ, 5,5 млн. за Селскостопанска академия. Гласувани са и 7 млн. за стипендии и за социално-битовите разходи на студентите и докторантите. Очаква се гласуване на около 30 млн. за заплати на работещите в общините. 

"Около 500 млн. от тези 760 млн. шв отидат за заплати - нещо, за което ние отдавна предупреждавахме и аргументирахме, че е крайно належащо. Не можеш да имаш нулево увеличение на доходите при 16% инфлация", заяви Пламен Димитров. 

За пенсиите са приети 10% увеличение плюс 60 лв., както и актуализация от октомври. 
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад