Пламен Димитров, КНСБ: От март месец искаме актуализация на бюджета

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Работодателите и синдикатите от март месец искахме актуализация на бюджет 2021, виждайки, че всъщност много от ти важни разходи не са предвидени в действащия бюджет", каза Пламен Димитров, президент на КНСБ в "Още от деня".

Той обясни, че в бюджета са заложени около 400 милиона за подкрепа на бизнеса и заетостта (мярката 60:40), и 340 млн. за подкрепа на здравеопазването и работещите на първа линия. За пенсии са отделени 400 млн., а за социални разходи - още 100 млн. лева.

"Няма допълнително пари за обществения транспорт, който и през миналата година, и през тази година не беше подпомогнат целево. 82 млн. сме сметнали ние и искаме финансовият министър да добави допълнително в разходите за бюджета, за да се подкрепи обществения транспорт. На второ място, пътностроителните фирми, които са си свършили работата, не са си получавали аванси от стотици милиони лева, като "Автомагистрали - Черно море. Там допълнително трябват 36 милиона", заяви Димитров.

По думите му 160 милиона от парите за подпомагане на бизнеса са предмет на разговор между синдикати, работодатели, Министерството на икономиката и социалното министерство. Те трябва да преценят как най-добре средствата да бъдат ориентирани към бизнеса. Ресурсът ще е е наличен, ако бюджетът се актуализира.

Според Димитров кризата с тока не е била овладяна от ВЕЦ-овете

"Ако не беше ТЕЦ Марица изток 2", която да мине от два на 6 блока, нямаше да може да падне цената от 400 лв на 200 за няколко дена", каза той.

 

КНСБ от 2 години иска план за развитие на ТЕЦ "Марица изток 2". Плановете за преход още не са разработени и най-вероятно ще бъдат готови през 2022 г. Според Пламен Димитров в политическата неразбория не е ясно кой какво прави. Комисията по енергетика е извикала консултант, който да обясни какво се случва по регионите, както и министър Живков, който трябва да даде яснота за бъдещето на централата.

"Имаме маса предложения, които са направени през последните две години", заяви той.

 

Вижте целия разговор във видеото.

 

 

Акценти