Пламен Димитров: Очаквам от Гълъб Донев да внесе спокойствие и увереност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Час по-скоро трябва да се проведе тристранен съвет. Имаме уверението на служебния премиер, че ще имаме среща в следващите дни. Сигурен съм, че заедно с подготовката на актуализацията на бюджета за 2022 година и новия за 2023 и със справянето с енергийните проблеми ще се внесе доза увереност, че отиваме към нормалност. Тази истерия, която беше обхванала политическия живот, уплаши много хора и очаквам от Гълъб Донев да внесе малко повече спокойствие и увереност, че вървим към зима, която ще бъде управляема с цени и с компенсации, които ще я направят поносима и за бизнеса, и за хората", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в "Още от деня".

По думите му енергетиката, гаранцията затова, че всички, които получават компенсациите, ще могат да ги получават и за следващата година и доставките на газа, тяхната надеждност и поносими цени са основният въпрос, който вълнува всички.

"Бизнесът започна да обявява на места спиране на производства заради цената на газа, която "Булгаргаз" поиска и която КЕВР най-вероятно ще одобри и в тази връзка също необходимостта от спешни решения, в това число и компенсациите, както и втората актуализация на бюджет 2022", допълни Пламен Димитров.

По думите му икономиката се възстановява, тъй като помощите са изиграли своята роля, бизнесът остава конкурентен, заплатите продължават да растат във всичките тези кризи, средната работна заплата се е увеличила с 12%, износът расте с близо около 30%.

"Топлофикациите са следващите, които трябва да гледаме с внимание, особено София. Ние имаме предложение да спре "Топлофикация", да спре да произвежда скъпа ел. енергия, да мине само към топлинна енергия, като по този начин ще се консумира по-малко газ. Да намалим консумацията с 15% от една страна, от друга страна да дадем възможност на софиянци да бъде гарантирано топлото им", добави президентът на КНСБ.

Пламен Димитров поясни, че от служебния кабинет зависи да има газ, който да бъде оползотворен по най-добрия начин, за да стигне до Топлофикациите и тежката индустрия, както и да се въведе механизъм за компенсации там, където се налага.

"Като цяло 2/3 от инфлацията наистина е привнесена отвън, но хлябът е поскъпнал с 46% в България на годишна база, в Европейския съюз средно е малко над 15%, това е три пъти повече, очевидно нещо не е наред. Това с ДДС-то на хляба беше грешно", каза още Пламен Димитров.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад