По действителен случай

Колко трябва да познаваш другия, за да го превърнеш в истинска жертва или в измислен герой

Държава: Франция, Полша, Белгия
Година: 2017
Времетраене: 120 минути
По действителен случай
За продукцията

По книгата на Делфин дьо Виган

Режисьор: Роман Полански
В ролите: Еманюел Сение, Ева Грийн, Венсан Перес, Доминик Пиньон и др.

Писателка в криза среща непозната и всеотдайна почитателка, с която създава връзка.

Филмът е екранизация по роман на Делфин дьо Виган.

"По действителен случай " свързва въображение и реалност в отношенията между две жени като двойка и като индивидуалности - с чувства, темперамент, кризи, късмет и разни таланти и намерения...

Делфин дьо Виган е родена на 1 март 1966 в Булон-Биянкур. Живее в Париж и вече е наградена писателка с популярни романи за човека - в нас и извън нас, като познат и като загадка. Романите й не са в еднакъв стил и авторката го обяснява с различните теми и герои в сюжетите. Някои изглеждат леки, други са дълбоки и тежки.
Първият й роман "Дни без глад" е от 2001, издаден с псведонима Лу Делвиг. Преди да остане само писателка от 2007, Виган е работила в Агенция за социални проучвания, така че разполага с богат човешки материал за романи - "Хубавите момчета", "Една декемврийска вечер", "Не и аз", "Подземни часове", "Силна е нощта". През 2020 излиза седмият й роман "Тихата преданост" /или "Лоялното мълчание"/. Темата е за истината и двусмислието на "тишината".

Сюжетът всъщност е нишката, свързваща елементите в история, която може да съдържа и ключ за друга история, както се получава в романа "По действителен случай", филмиран от ексцентричния Роман Полански. Традиционно режисьорът снима в главна роля съпругата си Еманюел Сение, този път в партньорство с Ева Грийн, която отбелязва завръщането си след 15 години във френска продукция.
Хомосексуалните връзки стават все по-модерни - афиширани и толерирани с финансиране и награди на сцени и екрани, така че и Виган, и Полански не изостават от пазарната "вълна".

Авторката на романа - Делфин Виган - е омъжена за известен критик, има нормално семейство и признава, че в написаните от нея истории винаги има нещо лично - видяно или преживяно, така че Ел /"Тя" или "Л"/ съществува "по действителен случай", но писателката "не е съдник на героите си".

*За първите си романи Делфин Виган печели награди на Книжарниците и на Ротари клуб, номинирана е два пъти за Литературната награда "Гонкур", която печели през 2015 заедно с другата - "Ренодо", за шестия си роман "По действителен случай"

Делфин Виган пише роман за Делфин Дерийо - структурата на историята, разказана от един писател за друг, между две или повече не/действителности, е разиграна от Клод Льолуш в "Булеварден роман" /с Фани Ардан/

Сюжетът
Делфин Дерийо е написала първия си биографичен роман, посветен на починалата й майка, и оттогава е заобградена със слава и внимание, но изведнъж започва да се чувства неуютно сред почитателите си в Париж.

Тогава се появява загъдчната нова приятелка Ел, която бързо се сближава с нея и се нанася в дома й. Двете жени прекарват времето си заедно, с променливи настроения.

Писателката Делфин не може да пише и трудно общува, Ел поема светските й ангажименти и много всеотдайно я обгрижва, за да я преведе през неясния блокаж или да я вкара в друг, по-страшен и предизвикателен...

Златна Романова

Награди
Номинация "Орел" за оригинална филмова музика на Александър Депла от Полските филмови награди /2019/
Наградата на критиката за най-добър филм на режисьора Роман Полански от Международния филмов фестивал в Стокхолм /2017/

"Булеварден роман"