По действителен случай

Колко трябва да познаваш другия, за да го превърнеш в истинска жертва или в измислен герой

Държава: Франция, Полша, Белгия
Година: 2017
Времетраене: 120 минути
По действителен случай
За продукцията

Тайнствена драма

По книгата на Делфин дьо Виган

Режисьор: Роман Полански
В ролите: Еманюел Сение, Ева Грийн, Венсан Перес, Доминик Пиньон и др.

ФАБУЛА

Писателка в криза среща непозната и всеотдайна почитателка, с която създава връзка.

"По действителен случай " свързва въображение и реалност в отношенията между две жени като двойка и като индивидуалности - с навици, темперамент и с разни таланти и намерения... Диагнозата за Доктор Джекил и Мистър Хайд не е само за мъже.

РОМАНЪТ

Авторката на романа Делфин дьо Виган е родена в Булон-Биянкур. Живее в Париж и преди да стане писателка от 2007, е работила в Агенция за социални проучвания, където открива, че е натрупала богат човешки материал за истории. Първият й роман "Дни без глад" е издаден с псведонима Лу Делвиг. Книгите й не са в еднакъв стил и тя го обяснява с различните нюанси: "Някои изглеждат леки, други са дълбоки и тежки" - "Хубавите момчета", "Една декемврийска вечер", "Не и аз", "Подземни часове", "Силна е нощта".

През 2020 излиза седмият й роман "Тихата преданост" (или "Лоялното мълчание"). Проблемът, която я вълнува, е човекът - като познат и като загадка. Въпросите засягат истината и двусмислието на "тишината".

Романите на Делфин дьо Виган й носят Наградите на Книжарниците и на Ротари клуб, номинирана е два пъти за Литературната награда "Гонкур", която печели през 2015, заедно с другата - "Ренодо", за шестия си роман "По действителен случай".

*Делфин Виган е омъжена за известен критик, има нормално семейство и признава, че в написаните от нея истории винаги има нещо лично - видяно или преживяно, така че "Ел" ("Тя" или "Л") съществува "По действителен случай", но писателката "не е съдник на героите си".

Романът "По действителен случай" е филмиран от ексцентричния Роман Полански. Традиционно режисьорът снима в главна роля съпругата си Еманюел Сение, този път в партньорство с Ева Грийн, която отбелязва завръщането си след 15 години във френска продукция.

СЮЖЕТЪТ

Делфин Дерийо е написала първия си биографичен роман, посветен на починалата й майка, и оттогава е заобградена със слава и внимание, но изведнъж започва да се чувства неуютно сред почитателите си в Париж.

Тогава се появява загадъчната нова приятелка Ел, която бързо се сближава с нея и се нанася в дома й. Двете жени прекарват времето си заедно, с променливи настроения.

Писателката Делфин не може да пише и трудно общува. Ел поема светските й ангажименти и много всеотдайно я обгрижва, за да я преведе през неясната криза или да я вкара в друг, по-страшен и предизвикателен свят...

Златна Романова

Награди
Номинация "Орел" за оригинална филмова музика на Александър Депла от Полските филмови награди /2019/
Наградата на критиката за най-добър филм на режисьора Роман Полански от Международния филмов фестивал в Стокхолм /2017/

________________________________________________

*Делфин Виган пише роман за Делфин Дерийо - "По действителен случай" . Структурата на историята, разказана от един писател за друг, между две или повече не/действителности, е разиграна от Клод Льолуш в "Булеварден роман", с главна роля на Фани Ардан.

"Булеварден роман"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад