По-тихо там!

Докъде стигат парадоксите в църквата, в брака и в историята...

Държава: Франция, Италия
Година: 1971
Времетраене: 82 минути
По-тихо там!
За продукцията

Комедия

Режисьор: Жак Дере

В ролите: Ален Делон, Пол Мьорис, Натали Делон, Жулиен Гиомар, Андре Боле и др.

ФАБУЛА
Свещеник се чувства неудобно в расото след неочаквана среща с миналото...

СЮЖЕТ


След смъртта на съпругата си Симон Медийо се е оттеглил в бретонска енория като свещеник. Бивш органист, той се отдава на музиката и на енориашите си. Надява, че е намерил покой, докато не се появява непознат мъж, който твърди, че е съпруг на починалата му жена Рита. Нещо повече - тя е жива, иска да се върне въпреки опасната му ревност и ако Медийо не е съгласен да я приеме, тя заплашва, че ще преспи в бордеите с всички моряци от Брест.

Симон е объркан. Той е свещеник, няма право на брак, не знае и дали да вярва на Рита. Пак няма покой. Медийо денонощно мисли, разговаря с епископа и решава да се откаже от расото, за да бъде с жена си. Но тя, докато го чака, също е взела решение...

ФИЛМЪТ

В началото на 70-те години на ХХ век Ален Делон е отказал на Копола ролята в "Кръстника" след оттеглянето на Марлон Брандо. Неочаквано за всички, освен за Делон, на върха на славата си той се озовава в Бигуден ( Бигудан) на Финистер, с идеята да снимат с режисьора Жак Дере "един малко сюрреалистичен, смешен и наивен филм" с парадоксален сценарий за бретонски свещеник, изправен пред дилема. Свещеникът е дал обет, носи расо и няма право на емоционален избор. В друг религиозен план е неограничен - кара мотоциклет, носи тъмни очила, пуши много цигари, свири на орган и свободно изпълнява службите пред вярващите бретонки.

Дали "По-тихо там" се появява заради спорове около правото на католическите свещеници да сключват брак или защото Делон иска нещо различно от криминален жанр, но в екип със съсценариста и режисьора Жак Дере представят революционна комедия с участието и на Натали Делон, която също търси нещо ново. В ролята на абата е актьорът Пол Мьорис, който първоначално се притеснява от образа си, но скоро се вдъхновява, защото не е клиширан.

Филмът обаче е подценен и атакуван в много посоки - че "няма големи приходи, че Делон няма чувство за хумор и не е подходящ за комедия, че му липсват други идеи, че участва съпругата му Натали Делон" (вече бивша) и т.н., все критики като за антикампания.
Причината вероятно е религиозният сюжет, в който има ирония и парадокс със забележителен исторически план...

Действието се развива в гранична енория на Бретан, снимките започват през декември 1970 в Бигуден на Финистер, но се ограничават само до външни - фасади и пейзажи, защото ръководството на катедралата Нотр Дам де Троноен в Сен Жан Тремину отказва да се превърне във Филмово студио. За целта е построен катедрален декор в Студио в Булон, където пристигат истински енориаши от Бигуден за участие в снимките на църковните служби.

ИСТОРИЧЕСКИЯТ ПЛАН НА БИГУДЕН

Бигуден е част от Корнай (на фрeнски) или Корнуoл (на английски) - стара разделена политически и религиозно територия на Бретан, която е заемала 2/3 от Финистер и най-югозападната част на Кот Д'Армор. Столицата е Пон Л'Aбе. В миналото се е наричал Нос Кавал (Кап Кавал). Отличителни тук са дългите шапки - бигуден ("рокля за коса"), носени от жените. Смята се, че корените на обичая са келтски. Бретонките са имали важна роля в историята, а шапките им придобиват ново измерение след Бунт.

БУНТЪТ НА БОНЕТАТА

През 1674, докато води война с Холандия и строи "Версай", Кралят Слънце Луи ХІV имал нужда от още средства и вдигнал още данъците на селяните с каквото е останало - текстил, тютюн, дърво, "хартиения печат" на нотариусите, дори и солта, която била необлагаема, а също така наложил и още ограничения за мястото на жените, което се приело особено чувствително в Бигуден. Там през април 1675 започнал бунт, известен като "Бунтът на червените (или сините) бонета", който обхванал цяла Западна Франция. Началото било с църковните камбани, възвестяващи сигнал за тревога и сбор. Започнала блокада.
Въпреки изпратените войски, с много разрушения и жертви, новите мерки не влезли в сила - нито в Бигуден, нито в Рен, нито в Сен Мало, нито в Руан, нито в Нант - никъде. Протестиращите заявили своите условия в Селски декрет, оповестен именно в Катедралата, където е трябвало да бъдат снимките на филма "По-тихо там". Въпреки съборените камбанарии в Бигуден жените изразили своята победоносна вяра и непоклатимост като повдигнали височината на шапките си до вида "коаф", в който са представени във филма и са познати и днес.


Историята за Бунта в Западна Франция датира от Голямата криза в Европа, предизвикала Селските войни на цялата карта.
Във Франция "Селският бунт" се оказва изгоден за чужди интереси и е недалечно предвестие за бъдещата Френска революция, когато на мястото на кралската власт ще се установи нова класа от господари.

Относно хумора на Делон, фактът е, че криминалните филми с негово участие, а също и на Белмондо, поставят началото на намигването и остроумието и в най страшния сюжет - жанрът остава тежък и криминален, но с ироничен диалог и пародийност. Комбинацията е сложна и може да е френски, британски или... бретонски патент.
Ален Делон има чувство за хумор, но може би не всички могат да го усетят без контекст.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад