По време на войната

Как републиката става най-прекия път към диктатура...

Държава: Испания, Аржентина
Година: 2019
Времетраене: 107 минути
По време на войната
За продукцията

Историческа драма

Режисьор: Алехандро Аменабар
В ролите: Кара Елехалде, Едуард Фернандес, Санти Прего, Натали Роза, Луис Захера и др.

"По време на войната" пресъздава началото на военната диктатура на Франсиско Франко в Испания. Снимките са в Саламанка, Бискай, Мадрид и Толедо. Алтернативното заглавие на филма е "Писмо до Франко".

Критиката открива пропаганда за и срещу патриотизма и други обществени нагласи и национални чувства, които лесно могат да бъдат преписани и използвани от върхушка, секта, партия или движение с амбиции за власт. Проблемът е, че едва ли настъпилият тогава режим е "най-страшното време и изключение" в дългата и повтаряща се история в света - с бунтове, революции, преврати, режими и системи, без значение дали са леви или десни, които са се случвали и продължават тихо... със същата цел и с други средства, но без определението "фашистки".

Властта е власт, народът е извън нея и това е единственият "закон и ред", независимо къде се развива действието и как се нарича управлението. Мълчанието убива, затова е зададен и подканящият въпрос на филма.

СЮЖЕТ

18 юли 1936 година, Саламанка, областта Кастилия и Леон.

Пет години след обявяването на Втората република в Испания бушуват граждански вълнения и бунтове. Към тях много точно се присъединяват и оглавяват фалангистите от Испанската армия, които обявяват военно положение в страната. Смъртта се издига в лозунги и в култ. "Единна Испания, велика и свободна" е призивът, който бързо ще подемат и отчаяните маси с нова мечта за по-добър живот.


По това време възрастният писател Мигел де Унамуно - декан на Университетa в Саламанка и един от водещите републикански интелектуалци, подкрепя новата революционна вълна с надеждата да се очисти страната от нежеланите грешки и пороци. Позицията му е неприемлива за приятелите му - учителят Салвадор и свещеникът Атилано.

Не липсват разногласия и в дома му, където той живее със своите дъщери - Мария и Фелиса, прислужницата Аурелия и внука си Мигелин.

Новините от деня не са добри и продължават. Кметът на Саламанка е безпричинно арестуван, съпругата му моли Унамуно за помощ, но самият той е уволнен от лявото правителство след последните му изказвания.

Навън едноокият, еднорък и еднокрак генерал Милян, дясната ръка на Франсико Франко, вече предлага последния за лидер въпреки опозицията на генерал Кабанеляс - масон, който "се притеснява за бъдещето на "републиката"...


Кръгът около Унамуно още се свива - свещеникът Атилано странно изчезва, неговата съпруга Енрикета също търси помощ, арестуван е и учителят Салвадор пред очите на Мигел.

Франко се движи на юг и след битката при Толедо вече е главнокомандващ Испанската национална армия - премества щаба си в Саламанка и живее в палат, където, тъжен и объркан в представите си, Унамуно се отправя за среща ...Разговорът вътре е симптоматичен.

Унамуно ще говори, дори да е за последно. Със своята реч пред "десните "националисти" писателят рискува живота си. Думите му взривяват залата с...истината.

Заповедта за ликвидирането му е готова и Унамуно дълго обмисля дали да приеме подадената ръка за помощ в настъпилото безумие. Приема, защото е видял много, но не се съгласява с лъжата - че този терор е "в името на мира".

*Историята представя хроничен световен резултат:

Как републиката става най-прекия път към диктатура...

**Подканящият въпрос на филма е:

"Защо мълчанието може да е по-страшно от лъжата".

***В сюжета Франко прелиства кралски алманах и заимства символи и канони от свалената монархия в Испания, за да заблуди и спечели тълпата, но с друга цел.

****Тримата герои, жертви на терора в историята, са писател, учител и свещеник - символни образи в потъпкването на духовността - с култура, просвета и вяра.

Златна Романова

Вж. ЛАБИРИНТЪТ НА ФАВНА

Награди и номинации за филма "По време на войната"

Награди "Гоя" за продуцентски екип, дизайн, грим, прически, костюми и зя най-добър актьор в поддържаща роля на Едуардо Фернандес от Испанските филмови награди в Мадрид (2020)
Награда "Гауди" за най-добра мъжка роля на Кара Елехалде от Каталунските филмови награди в Барселона (2020)
Номинация "Златна раковина" за най-добър филм от Международния кинофестивал в Сан Себастиан (2019)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад