По време на войната

Как републиката става най-прекия път към диктатура...

Държава: Испания, Аржентина
Година: 2019
Времетраене: 107 минути
Гледайте по БНТ 1 на: 07.04.2023, 23:25
По време на войната
За продукцията

Историческа драма

Режисьор: Алехандро Аменабар
В ролите: Кара Елехалде, Едуард Фернандес, Санти Прего, Натали Роза, Луис Захера и др.

"По време на войната" пресъздава началото на военната диктатура на Франсиско Франко в Испания. Снимките са в Саламанка, Бискай, Мадрид и Толедо. Алтернативното заглавие на филма е "Писмо до Франко".

Критиката открива пропаганда за и срещу патриотизма и други обществени нагласи и национални чувства, които лесно могат да бъдат преписани и използвани от върхушка, секта, партия или движение с амбиции за власт. Проблемът е, че едва ли настъпилият тогава режим е "най-страшното време и изключение" предвид хрониката до днес, в дългата и повтаряща се история в света - с бунтове, революции, преврати, режими и системи, без значение дали са леви или десни, които са се случвали и продължават тихо... със същата цел и с други средства, но без определението "фашистки".

Властта е власт, народът е извън нея и това е единственият "закон и ред", независимо къде се развива действието и как се нарича управлението. Мълчанието убива, затова е зададен и подканящият въпрос на филма.

СЮЖЕТ

18 юли 1936 година, Саламанка, областта Кастилия и Леон.

Пет години след обявяването на Втората република в Испания бушуват граждански вълнения и бунтове. Към тях много точно се присъединяват и оглавяват фалангистите от Испанската армия, които обявяват военно положение в страната. Смъртта се издига в лозунги и в култ. "Единна Испания, велика и свободна" е призивът, който бързо ще подемат и отчаяните маси с нова мечта за по-добър живот.


По това време възрастният писател Мигел де Унамуно - декан на Университетa в Саламанка и един от водещите републикански интелектуалци, подкрепя новата революционна вълна с надеждата да се очисти страната от нежеланите грешки и пороци. Позицията му е неприемлива за приятелите му - учителят Салвадор и свещеникът Атилано.

Не липсват разногласия и в дома му, където той живее със своите дъщери - Мария и Фелиса, прислужницата Аурелия и внука си Мигелин.

Новините от деня не са добри и продължават. Кметът на Саламанка е безпричинно арестуван, съпругата му моли Унамуно за помощ, но самият той е уволнен от лявото правителство след последните му изказвания.

Навън едноокият, еднорък и еднокрак генерал Милян, дясната ръка на Франсико Франко, вече предлага последния за лидер въпреки опозицията на генерал Кабанеляс, който се страхува за бъдещето на републиката...


Кръгът около Унамуно още се свива - свещеникът Атилано странно изчезва, неговата съпруга Енрикета също търси помощ, арестуван е и учителят Салвадор пред очите на Мигел.

Франко се движи на юг и след битката при Толедо вече е главнокомандващ Испанската национална армия - премества щаба си в Саламанка и живее в палат, където, тъжен и объркан в представите си, Унамуно се отправя за среща ...Разговорът вътре е симптоматичен.

Унамуно ще говори, дори да е за последно. Със своята реч пред "десните "националисти" писателят рискува живота си. Думите му взривяват залата с...истината.

Заповедта за ликвидирането му е готова и Унамуно дълго обмисля дали да приеме подадената ръка за помощ в настъпилото безумие. Приема, защото е видял много, но не се съгласява с лъжата - че този терор е "в името на мира".

*Историята представя хроничен световен резултат:

Как републиката става най-прекия път към диктатура...

**Подканящият въпрос на филма е:

"Защо мълчанието може да е по-страшно от лъжата".

Златна Романова

Вж. ЛАБИРИНТЪТ НА ФАВНА

Награди и номинации за филма "По време на войната"

Награди "Гоя" за продуцентски екип, дизайн, грим, прически, костюми и зя най-добър актьор в поддържаща роля на Едуардо Фернандес от Испанските филмови награди в Мадрид (2020)
Награда "Гауди" за най-добра мъжка роля на Кара Елехалде от Каталунските филмови награди в Барселона (2020)
Номинация "Златна раковина" за най-добър филм от Международния кинофестивал в Сан Себастиан (2019)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад