Поезия без край

Когато абсурдът се издигне в култ, "творецът" не създава, а "трансформира" ужаса в "произведение" без край...

Държава: Чили, Великобритания, Франция, Япония
Година: 2016
Времетраене: 123 минути
Поезия без край
За продукцията

Епопея

Сценарист и режисьор: Алехандро Ходоровски
В ролите: Адан Ходоровски, Бронтис Ходоровски, Памела Флорес и др.

"Поезия без край" е пътешествие на един автор в не/реалността - с много ужаси и чудеса...

Алехандро Ходоровски е драматург, режисьор, художник, музикант, понякога актьор. Изразява се като сюрреалист, издигнал абсурда в култ.
Роден е в Токопила, Чили, завършил Университет в Чикаго. Бил е цирков клоун и кукловод. През 1953 заминава за Париж, учи пантомима при Марсел Марсо, работи с Морис Шевалие и създава първия си кратък филм "Вратовръзката".

Общува с авангардисти и сюрреалисти, пише книги и пиеси като "Паническото движение", в чест на ...Бог Пан...Снима някои филми като "Свещената планина"/1973/, но голямата му мечта е да екранизира романа "Дюн" на Франк Хърбърт, с участието на Орсън Уелс, Салвадор Дали и с музика на Пинк Флойд.

"Дюн" е филмиран, но от Дейвид Линч. Ходоровски снима "Свята кръв" и "Крадецът на дъгата" (с Питър О'Тул и Омар Шариф). Филмите не се радват на голямо разпространение, но авторът не спира да създава карикатури. Живее предимно в Париж и семейството му участва във всичките му "движещи картини" - съпругата, синовете Аксел, Ейдан и Бронтис. Освен книги и пиеси, 88-годишният Ходоровски пише и музика, занимава се карти "таро" и психотерапия, прелива от енергия.

"Безкрайна поезия" е вторият му биографичен филм след "Танцът на реалността" (2012).
Естествено героят е самият той - 20-годишен младеж с вкус към литературата в Чили през 40-те.

зареден с амбиции и с екзистенциален глад, Алехандро преминава през бохемския Сантяго в срещи с приятели, любовници, ментори и музи. Някои от техните имена са в аналите на литературата от ХХ век. "Искам да спася сюрреализма", декларира Алехандро и му се отдава изцяло -

с маски и гротески в световен театър и плашещ цирк, пълен с грешките на Фройд и носталгията по Фелини.

Филмът изобилства с кошмари, фокуси и ритуали. Историята изглежда хаотична, но е майсторски визуализирана със светлини и маскаради от оператора Кристофър Дойл, така че да отговоря на енергията и халюцинациите на автора.

"Какво може да прави един човек на изкуството? Той не може да създава. Може само да трансформира. Само Бог може да създава. Ние всички сме "трансформъри", но не като "Холивудските".

"Аз не живея във Франция, а в себе си", казва Ходоровски и продължава да прави точно това и обратното на символните френски поети...

*Но!!! Нали това "вътре" е отражението на всичко отвън. А за Човека, който може истински да твори се издигат златните букви на Пол Верлен.

Така че, скрит зад Бога и в самия себе си, Ходоровски някакси наистина "не живее" във Франция.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад