Покушението срещу премиера на Словакия и евроизборите - коментар на политолозите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В сряда следобед една стрелба в сърцето на Европа напомни за други времена, в които премиери са ставали жертва на нападения. Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо беше прострелян, докато поздравяваше съгражданите си по време на посещение в словашки миньорски град. За стрелбата беше задържан 71-на годишният писател Юрай Цинтула.

Веднага на преден план бяха извадени проруските изказвания на премиера Фицо и припомнени намеренията му да овладее медиите.

Как покушението срещу Фицо ще рефлектира върху кампанията за европейския вот? В студиото на “Говори сега” темата коментираха политолозите Стойчо Стойчев и доц. Петър Чолаков.

“Аз бих бил внимателен с интерпретациите. Това е опит за убийство, което се политизира. Няма как да не се политизира, защото става дума за министър-председател с много ясно позиция в подкрепа на Русия и с това беше преизбран за пореден път, критичен към Украйна и даването на оръжия на Украйна. Това е риторика, която действа в посока на популистите, на радикалната десница, на която тези формации много сериозно наблягат непосредствено преди европейските избори”, каза доц. Чолаков.

Според Стойчо Стойчев не е сигурно, че стрелбата срещу премиера на Словакия ще влезе в дневния ред на целия ЕС, “защото Словакия е периферна държава като на нас”.

“Това, за което говорим е по-скоро дискурс на периферните държави и не е дискурса в сърцевината на Европа, в която няма място за подобен тип дебати - тази криза на идентичността, дали сме с Изтока или със Запада, с кого да бъдем и т.н.”, подчерта той.

Какво още казаха политолозите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад