Полицейска история

Няма как да заловят един неслучаен затворник, ако не стигнат до жив предател...

Държава: Франция, Италия
Година: 1975
Времетраене: 107 минути
Полицейска история
За продукцията

Криминална драма

По едноименния роман на Роже Борниш

Режисьор: Жак Дере
В ролите: Ален Делон, Жан-Луи Трентинян, Андре Пусе, Ренато Салватори, Клодин Оже, Морис Биро и др.

ФАБУЛА

Полицейски инспектор трябва да залови избягал затворник, който не оставя следи...

СЮЖЕТ

Париж, 1947 г. В Централното полицейско управление инспектор Роже Борниш получава задачата да залови Емил Бюисон - опасен играч, избягал от затвора. Операцията няма да е рутинна, избягалият не е лесна мишена - той е умен, опитен и недоверчив.

Преследването започва и продължава три години, през които Емил Бюисон се впуска в маратон от инциденти, като не забравя да елиминира предателите. Инспектор Борниш използва разни информатори, но безуспешно. Бюисон убива дори свой доверен човек – Марио Италианеца, по подозрение, че го е издал.

Накрая стигат до сведения от притиснатия мошеник Поло, който казва къде е отседнал. Полицай Борниш с годеницата си и двама свои колеги внимателно изчакват и залавят въоръжения Бюисон, който вече е натрупал доволен актив от 100 обира и 30 убийства зад гърба си...

Срещата няма да е последна. В продължение на година инспектор Борниш провежда разпитите на Емил Бюисон и го опознава. Срещу него стои силен мъж, който знае какво прави. Между двамата дори се създава симпатия, ритуал и очакване за следващата среща. Бюисон признава всичко освен убийствата. Присъдата е неизбежна.

ФИЛМЪТ И РОМАНЪТ


Филмът "Полицейска история" е по едноименен биографичен роман на Роже Борниш.
Роже Борниш става писател в третата фаза на един нееднозначен живот - бил е млад певец в заведения с мечта за музикална кариера, която приключва с началото на Втората световна война. За да избегне мобилизация, Борниш станал охрана на склад, а после бил "спасен" от Службите за сигурност, където бил назначен да следи Съпротивата, но разказва, че е помагал на партизани да избягат от Франция. Борниш дезертирал през 1944, дни преди Десанта в Нормандия. След войната отново се върнал на работа в Службите, този път в Полицията, и на 4 септември 1947 започнал да преследва избягалия затворник Емил Бюисон. Търсенето било свързано с много срещи, обиколки и сделки с информатори. В крайна сметка неуловимият Бюисон бил вкаран в капан от дребен мошеник и арестуван в ресторант на 10 юни 1950. За награда Роже Борниш бил повишен в длъжност "инспектор" и награден с 30 000 франка.


Полицаят Роже Борниш се пенсионирал през 1956, отворил частна детективска агенция и започнал да пише спомени и криминални истории в романи. Началото е биографичният му роман "Полицейска история", по който е създаден филмът. По произведения на Борниш са снимани филмите "Информаторът" (1983), "Рене - тръстиката" (1977), '"Бандата" (1977).

Драмата "Полицейска история" на режисьора Жак Дере събира двама емблематични актьори на Френското кино - Ален Делон и Жан-Луи Трентинян, съответно в ролите на инспектора и на затворника.

Братът на Емил Бюисон - Жан-Батист Бюисон - възразил срещу представената история във филма. Неговата роля на екрана се изпълнява от актьора Андре Пусе, който също възразявал да участва, а и режисьорът не го харесвал, но проблемите в продукцията били уредени с преговори и хонорари.

"Полицейска история" представя класическа фабула за преследване, отмъщение, предателство и награда...

Златна Романова

"Бандата"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад