Полицейско управление Рубе

Дали виновните са невинни ...в гетото на Рубе

Държава: Франция
Година: 2019
Времетраене: 119 минути
Полицейско управление Рубе
За продукцията

Криминална драма

Режисьор: Арно Деплешен
В ролите: Леа Сейду, Рошди Зем, Сара Форестие и др.

ФИЛМЪТ

Две години след "интелектуалните видения" в "Призраците на Исмаел" режисьорът Арно Деплешен се връща в реалността с полубиографична история от родното му място и с действително престъпление от документалната хроника на "Рубе - централен комисариат" (от 2008).

СЮЖЕТ

Мястото на действие е Севeрна Франция, на границата с Бeлгия, в градчето Рубе - някога с развита индустрия, сега с развита престъпност и социална криза. 45 процента от населението тук живее под прага на бедността.
Мигрантите са много, местните са малко, криминалните случаи са ежедневие и няма почивка дори за празниците.


Полицейският началник Якуб Дауд също е роден тук, но неотдавна цялото му семейство се е върнало в Алжир.
Тази Коледа изглежда като всички други. Комисарят минава на дежурната обиколка из града и картината не е празнична и неочаквана - улични кавги и разправи, една изчезнала тинейджърка, друга - изнасилена, една изгоряла кола без свидетели и запис, още един пожар в изоставена къща, стара застрахователна схема, въоръжен обир в хлебопекарна и.. . жестоко убийство на възрастна жена.
Дауд започва разследване в екип с новопристигналия колега Луи Котерел. Двамата имат различен стил, но ще работят заедно в труден случай. Възрастната жена е убита брутално. Якуб Дауд добре познава общността. Убиецът може да е всеки от тях.

Спокоен и интелигентен, комисарят винаги "усеща" кой от заподозрените може да е виновният, но ще го преведе така, че извършителят да го признае сам - търпеливо, с факти и показания. Разпитите започват. Вината се прехвърля към мигрантите, но "най-незаслужили" са двойка жени - леко истерични, алкохолички и любовници. Те са заедно срещу всички, а поотделно едната обвинява другата. Диалогът е много важен. Разпитите продължават....

Полицейско управление Рубе" режисьорът Арно Деплешен споделя, че е заинтересуван от детайлите и се позовава на Алфред Хичкок и "Грешният човек".
Историята звучи още по-мрачно и носталгичо със задкадров глас в писмо, описващо събития.
Мизансценът е в американската гама от 50-те години на ХХ век - жълто-кафява. Саундтракът на Грегоар Хецел напомня Малер и звучи в тон с вината и изкуплението. Английското заглавие на филма е "О, милост!". Завръзката във фабулата води към испанския трилър "Бог да ни прости".

Златна Романова

"Сезар", "Люмиер" и Награда за главна роля на Рошди Зем от Фестивала на френското кино в Намюр (2020)
Номинации за филм, режисура, сценарий и поддържащи роли на Леа Сейду и Антоан Рейнар от Фестивалите в Кан и на остров Фаро (2020)

"Бог да ни прости"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад