Политическа аритметика в новия парламента – анализ на Стойчо Стойчев и Първан Симеонов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ясни са имената на народните избраници от изборите на 4 април. Избраните в два района депутати са посочили кой искат от тях искат да представляват. Общо 24 нови депутати са направили такъв избор. 14 кандидати са се отказали от място в парламента - девет от ДПС, трима от ГЕРБ-СДС, включително лидерът на партията ГЕРБ Бойко Борисов, и двама от "Има такъв народ". Техните места се заемат от следващите в листите.

Известно е и разпределението на мандатите в парламента: ГЕРБ - СДС е със 75 мандата, "Има такъв народ" с 51, БСП е с 43, ДПС с 30, "Демократична България" с 27, а "Изправи се! Мутри вън!" с 14.

“Много неща бяха възможни в началото, но след направените изявления на основните политически лидери се елиминират някои от опциите, формира се някакъв общ тренд. Наблюдавам, че големите се дърпат и не искат да правят правителство, малките пък искат мандат, защото не искат предсрочни избори”, каза в “Денят започва” в политологът доц. Стойчо Стойчев.

По думите му няма по-хубаво от това, като си последна партия в парламента да направиш правителство, защото политическите проекти от улици траят не повече от един-два парламентарни мандата. Затова е по-добре да консумират властта, добави той.

“Така че, ако не се реализира вторият мандат, третият ще се реализира в някаква форма”, прогнозира доц. Стойчев.

Според социолога Първан Симеонов ГЕРБ не искат нови избори - “искат да гледат сеира на другите, както направиха през 2013 година”.

“Този път има една малка подробност - има го президентът Радев. Те и затова не искат избори, защото това значи служебен кабинет на президента Радев”, уточни той.

Изглежда самият президент не държи много на служебно правителство. БСП също не иска нови избори, защото се знае, че при бързи нови избори губещият продължава да губи, а спечелилият продължава да печели, продължи анализа си социологът.

“Най-трудно сега е на Слави Трифонов, защото ако не направи кабинет, излиза прекалено играч, ако направи - пак излиза играч, защото ще получи подкрепа”, отбеляза Първанов.

 

Какво още коментираха гостите в студиото вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад