Политическата криза - къде е изходът? Коментар на Борислав Цеков и Даниел Стефанов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кризата е три в едно - политическа криза, криза на партийните върхушки или елити и лидерска криза. И нямам предвид вътрешните противоречия в тази или онази партия и оставки на този или онзи, а липсата въобще на национално политическо лидерство. Това каза в студиото на "Още от деня" преподавателят по конституционно право доц. Борислав Цеков.

"Всичките партийни председатели и ръководства са се взрели в пъпа си и се занимават със собственото си партийно оцеляване, няма поглед напред, няма визия и най-важното, няма желание за политически диалог. Това продължава да бъде изключително тревожно." 

По думите му, вече няколко години има тотален отказ и блокаж на нормалния, цивилизования политически диалог, който не означава съглашателство, пазарлъци, а означава преговори на базата на изборните резултати и в името на някакви национални цели.

Трябва да внимаваме с промените, когато става въпрос за сериозни системи - избирателната система, конституцията, защото се оказва, че те не са направени толкова безсмислено, каза експертът по изборни системи Даниел Стефанов. 

"Един от най-големите проблеми е състоянието на политическите партии в България, което в последните години се влошава. Партиите са доста капсулирани отдолу, нямат механизми за издигане на кандидати и това създава сериозни проблеми. Половината от партиите в момента нямат председатели, нямат действащи лидери."

Вижте целия разговор във видеото.     
   


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад