Политически сюжети и конституционни промени - какво се случва? Анализ на проф. Даниел Вълчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В демократичните държави ние много говорим за разделение на властите. Мнозина си представят, че разделението на властите и някакъв принцип, който позволява на държавата по-гладко да работи. Всъщност това е обратното. Това е един принцип на такова изграждане на държавните институции, така че да си пречат една на друга и взаимно да се контролират. Всеки опит най-често чрез парламента да се занулят останалите институции, е лош опит. Тези, които измислиха ограниченията на президента по отношение на служебното правителство, получиха едно правителство, което не харесват, както видяхме днес на срещата при г-н Радев, коментира в "Още от деня" юристът проф. Даниел Вълчев.

Обясни, че те предпоставиха едно правителство, което изразява някакви политически тенденции.

Проф. Вълчев посочи, че големите проблеми след промените в Конституцията са какъв е обхватът на конституционния контрол.

"Дали Конституционният съд ще се произнесе само по това дали това не са разпоредби, които само Великото народно събрание може да изменя и допълва и второ, дали е била спазена процедурата. Струва ми се, че тук трябва малко да се промени практиката на КС и в свое определение дава известна заявка за това. Вторият голям проблем е какво разбираме под форма на държавно управление? Според мен всяка една промяна в баланса между институциите създава много голям проблем. Третият най-голям проблем е, че евентуалното решение на КС за обявяване на противоконституционни на част от разпоредбите, които са приети с този Закон за изменение и допълнение на Конституцията, ще трябва да се отговори на въпроса дали имат възстановително действие и дали една част от тях въобще не са нищожни", допълни още той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад