Политическите сметки преди изборите - дебат на млади политолози

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва" гостуваха млади политолози, свързани със Студентския клуб на политолога към Софийския университет. Те участваха в дискусия с различни гледни точки за сложната политическа ситуация, в която се намираме. 

"Партиите избягват да се позиционират ляво-дясно, за да имат повече идеологическа свобода, свобода за маневри при формиране на коалиции и апелиране към средния избирател, които невинаги е силно идеологически профилиран", отбеляза Теодора Йовчева и добави, че българският избирател е "свободен, волатилен, не е лоялен на свои предишни политически избори и е много по-отворен към нови харизматични избори".

"При формиране на едно правителство е ключово как ще се изразходват парите. Ако някой има по-рестриктивна политика, той може да се нарече десен. Онези, които искат социална държава, наричат леви или център ляво. Партиите към този момент работят допълнително в посока да объркат допълнително избирателя", коментира Марая Цветкова.

"Вече е ясно, че нетолкова идеологическите предпочитания на избирателите формират изцяло контретния конюнктурен проблем, който предстои да се постави в центъра на общественото внимание преди дадения вот. В настоящия контекст виждаме, че външнополитическата ос ще се превърне в разделителна линия", добави Ивайло Илиев.

"Общо взето разликата между дясното и лявото в България се свежда до това дали дефицитът ще е отрицателен или не. Темата ляво-дясно се изтърква, защото се появяват нови политически субекти не само в България, но и в цяла Западна Европа, което поражда такива турболентни времета", каза Цветан Герасимов.


Какви коментираха младите политолози по темите на политическия и обществен дневен ред вижте във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад