Помощник държавният секретар на САЩ Карън Донфрийд: Войната на Русия срещу Украйна промени почти всичко

Предаване: Панорама, 20.05.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бойко Василев: Г-жо помощник-държавен секретар, какво променя тази война – в Европа и в България? 

Карън Донфрийд: Имам чувството, че войната на Русия срещу Украйна промени почти всичко. Първо, тя е опустошителна за Украйна, където всеки ден загиват хора. България и САЩ, заедно с другите съюзници в НАТО и партньорите от ЕС отговориха по категоричен начин,  противопоставяйки се на руската агресия. Второ, това е мащабът, до който войната промени архитектурата на европейската сигурност, с която съм израснала. Така че мисля, че това високо ниво на трансатлантическо сътрудничество е много важно. И трето, има сериозни последствия за глобалната стабилност. Било за отношенията Русия - Китай, било за проблема с продоволствената несигурност, произтичаща от затруднението да се изнася зърно от Украйна към останалия свят, заради действията на Русия. Според мен, последствията са значителни. И затова ние в САЩ сме толкова благодарни, че имаме съюзници и партньори като България, които се изправят срещу предизвикателствата заедно с нас. 

Бойко Василев: Казвате “силна реакция”. Но все пак беше ли позицията на българското правителство достатъчно силна?
 
Карън Донфрийд:
Сътрудничим си по съществен начин и двустранно, и в НАТО, и на ниво Европейски съюз. В контекста на НАТО ние заедно преосмисляме как да укрепим сигурността по източния фланг. Днес България е домакин на нова бойна група на НАТО. Това е пример как Алиансът заявява: “Искаме да гарантираме сигурността на България“. Колкото до сътрудничеството САЩ - Европейски съюз, едно от нещата, които правим заедно, е, че създадохме пакет от силни ответни мерки – санкции и контрол върху износа. За да покажем на Русия, че бруталното нападение срещу Украйна е неприемливо. Виждаме влиянието върху руската икономика и -  посредством контрола върху износа -  върху руския отбранителен сектор. Това е важна част от усилията ни да спрем тази ужасяваща война.  

Бойко Василев: САЩ обявиха сделка с България за доставка на газ. Това дългосрочен ангажимент ли е? Знаете, че България е силно зависима от руските енергийни източници. И има дълга, дълга история с Русия. 

Карън Донфрийд: Знам, че България и други в ЕС водят разговори как да се освободят от руската енергийна зависимост. В края на април Русия обяви, че спира доставките на газ за България. Както знаете, Вашият министър-председател беше във Вашингтон миналата седмица. И имаше възможност лично и на място да продължи разговорите, които вече бяхме започнали, как САЩ могат да помогнат на България. Веднага се взе решение за нови доставки на втечнен природен газ. Разговорите продължават, за да се намери по-дългосрочно решение. Това демонстрира силата на двустранните отношения. Пред Американската търговска камара казах, че в мига, в който Русия затръшна вратата в лицето на България, Съединените щати й подадоха приятелска ръка - с мисълта как да помогнем. И когато премиерът бе във Вашингтон миналата седмица, той се срещна със съветника по национална сигурност, с моя шеф – държавния секретар, с вицепрезидента. И се чу потвърждение на приятелството, съюзничеството и партньорството с България, включително по темата Украйна.       

Бойко Василев: Сделката за газа между двете правителства ли е? И трябва ли България да поеме насрещни ангажименти?

Карън Донфрийд: В основата става дума за частния сектор. Компании за втечнен природен газ ще доставят газ на България. Но правителството на САЩ положи усилия да улесни тези контакти. 


Бойко Василев: През последните 30 години България винаги е следвала Запада – и понякога е понасяла болка. Днес обаче мнозина усещат, че Вие нямате достатъчно търпение да разберете българските аргументи за Северна Македония. Натискате ли България да вдигне ветото за ЕС? 

Карън Донфрийд: Най-напред, да Ви кажа защо дойдох в София. Американският университет в България чества своята 30-годишнина. Посланикът ни тук, която  е прекрасен представител на САЩ и полага огромни усилия за задълбочаване на отношенията ни, ме покани да дойда и поднеса приветствие. Така се случи, че дойдох точно, когато един от въпросите, доминиращи дневния ред, е дали България ще отблокира започването на преговорите за Северна Македония, и съответно Албания. Този въпрос се повдигаше във всеки разговор. За мен тези разговори бяха важни, за да задълбоча своето разбиране. Преди три седмици посетих всичките шест държави от Западните Балкани. Бях истински поразена как им се отразява войната в Украйна. Има реални опасения от нестабилност и затова трябва да мислим как можем да помогнем по пътя им към евроатлантическа интеграция. От българските си събеседници разбрах колко сложни са отношенията между България и Северна Македония; какви притеснения имат българите. Не съм тук да оказвам натиск на която и да е от страните да постигнат съгласие. Като американка, която представлява администрацията на президента Байдън, аз съм съгласна с моите български събеседници; всеки от тях ми каза: „Карън, ние искаме Северна Македония да бъде член на Европейския съюз. Но има определени аспекти, които искаме да видим реализирани в нашите отношения, преди това да се придвижи.“ Изслушах и страната на Северна Македония. Ако САЩ може да съдейства за продължаване на разговора, силно желаем да го сторим. Защото съм убедена, че и трите ни държави споделят една цел – Северна Македония да бъде в ЕС. Това засилва регионалната интеграция и стабилност. 

Бойко Василев: Ще има ли нов списък от санкции по закона Магнитски за България?

Карън Донфрийд: При санкциите Магнитски основно става дума за корупция. Вярвам, че и американците и българите са единни, че корупцията е нещо пагубно, което подкопава доверието в държавата, прави държавните служби по-неефективни и по-скъпи. За администрацията на Байдън тази борба е приоритет. Използваме глобалните санкции по Магнитски в целия свят, когато имаме законни доказателства за корумпирани субекти. Тук те допълват усилията на българското правителство в борбата с корупцията. На първо място борбата с корупцията в България трябва да се води от българите. Може би ние можем само да я подкрепим, да послужим за катализатор. А що се отнася до бъдещи санкции, не ги разглеждаме предварително. Така че не мога да Ви кажа нищо конкретно по този въпрос.

Бойко Василев: И накрая, какъв е основният интерес и приоритет на САЩ в България?

Карън Донфрийд: Да припомня с какво започнахте: бруталната руска война срещу Украйна. След Студената война визията на САЩ за Европа е за единна, свободна и мирна Европа. Днес България е горд член на НАТО и важен член на ЕС. За мен, вдъхновяващ факт! Горда съм с това, което Вие, българите, постигнахте тези 30 години. Като американски дипломат съм тук, за да продължа нашето приятелство и партньорство. Представлявам президента Джо Байдън, който вярва, че Съединените щати са по-силни, когато работим заедно с нашите съюзници и партньори по целия свят. И ако искаме конкретен пример: да се изправим смело заедно пред лицето на руската агресия в Украйна. Или пък когато Русия каже на България: „Ще Ви спрем газа!“, Съединените щати са насреща да помогнат. Така постъпват приятелите. Защо? Защото това приятелство се основава на споделени ценности и принципи. Успехът на отношенията ни ще проличи, когато хората, които гледат това предаване, си кажат „Да, виждам какво прави българо-американското партньорство за мен като български или като американски гражданин".
 

Вижте интервюто във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад