Поскъпването на културните продукти - коментар на Диана Андреева

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Цените на културните събития са поскъпнали през последните месеци, показват данните на Националната статистика.

“Поскъпването на културните събития е част от една много голяма група - свободно време, развлечение и култура. В културните дейности най-сериозно поскъпване има при книгите - около 5,7%, но общо за групата е около 8,5%. В най-голяма степен поскъпването е в спортните развлечения, пакетни туристически услуги, така че при нас поскъпването не е в такава степен”, каза в студиото на “Култура.БГ” Диана Андреева - директор на “Обсерватория за икономика на културата” в България и университетски преподавател.

Според нея има радваща тенденция в домакинските бюджети.

“След ковид кризата, особено първата година - 2020, най-позитивната новина е, че в София спрямо страната закупуването на книги от домакинствата достигна 100 лева. Това е огромна стъпка спрямо предходната година и целия период 2008-2020 година, където числата за закупуване на книги от домакинствата се движеха между 35-70 лева. Има изключително сериозен ръст през 2021 година”, отбеляза Андрееева.

По думите ѝ редокрното ниво на закупуване на книги в домакинските бюджети се дължи на три основни фактора -  книгата е основната достъпна културна дейност в условията на социална изолация, диференциране на ставката на ДДС за книгите и огромната кампания на Асоциация “Българска книга”.

Какво още каза Диана Андреева в коментара си за поскъпването на културните продукти вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад