Правосъдна система и правосъдна реформа - разговор с министър Янаки Стоилов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Никой не бива да си позволява заобикаляне или манипулиране на системата за случайно разпределение на делата, по този въпрос съм категоричен. Критериите, които трябва да се прилагат са едни и същи и преди време изпратих писма по същата тематика и до съдилищата и до прокуратурата и интересното е, че от името на главния прокурор питаха какво е основанието на което се иска такава информация и докато изясняваха тези основания, все още не съм получил данните. Това каза служебният министър на правосъдието - проф. Янаки Стоилов в предаването "Още от деня" на БНТ.


Според него е важно ВВС да разгледа тези въпроси по отношение на цялата съдебна система. "Установявам, че някои от правилата, които действат в различните сектори на съдебната система позволяват ограничаване на приложението на случайния подбор, затова тук критерия трябва да бъде един и същи, и това да не се използва като опит да се разделят на добри и лоши в съдебната система, мисля, че проблеми има и те трябва да бъдат решавани, което е част от предпоставките за обективно правосъдие", каза Стоилов.

"Ако съдиите като цяло и специално съдийската колегия във ВВС подходят непредубедено и сериозно към въпроса, те могат дадат доказателства за избор или предложение, което отговаря на изискванията за висок професионализъм, опит и почтеност. В този смисъл смятам, че нито прокурорите по отделно, нито съдиите по отделно могат да наложат решение, и затова е много важно, тези на които принадлежи инициативата да покажат такива високи стандарти", допълни още Янаки Стоилов.

Според него усилия трябва да бъдат положени, и не трябва да се разчита, че блокирането на процеса е някакво решение.

"Ако аз заявя позиция, че  ще предложа кандидат, това като че ли пренарежда приоритетите, уточни Стоилов. Не искам това да служи като оправдание, първо трябва да заложим на  възможностите на самоуправление на съдебната система, след като повечето от тях искат да има независимо и предвидимо правосъдие, те трябва да покажат какви са техните виждания. Ако не достигнат кандидати до ВВС които да отговарят на тези критерии, няма проблем аз да се ангажирам", каза още министър Стоилов. Не се стремя да доминирам, да налагам решения на съдебната власт, а да се осъществи избор, който би се приел от обществото, като убедителен и полезен за реформирането на съдебната система", поясни още той.

Стоилов каза, че сме в очакване на решение от Конституционния съд по отношение на възможността министърът на правосъдието да иска освобождаването на съдии, прокурори, следователи. "Моята убеденост в рамките на тълкуването на поредицата изменения в конституционните текстове е, че това е идеята, при наличието на основанията, които са посочени за тежко нарушение или уронване престижа на съдебната власт, освен хората във ВВС, министърът на правосъдието да може да бъде инициатор на тази процедура".  

На въпроса дали ако му бъде разрешено от КС, ще направи ли същата постъпка, Стоилов отговори, че е логично постъпката да бъде повторена, за да се стигне до произнасяне по същество, и това би било голям пробив.


По отношение на специализираното правосъдие, той заяви: "Поисках информация от ръководителите на всички специализирани структури, те представиха информация, която ни даде възможност в Министерството на правосъдието да изготвим анализ и в него се предлага балансирано решение по формулата специализирано правосъдие без специализиран съд."

 

По казуса бюрото за защита на свидетелите да премине към Министерството на правосъдието, Стоилов коментира: "Това е единственото законодателно решение на 46-ото народно събрание. Това не беше инициатива на министъра на правосъдието, въпреки че аз подкрепих този законопроект, защото смятам, че мястото на бюрото за защита на свидетелите е в министерството, а не при главния прокурор. Защото си представете, ако трябва да бъде защитен един свидетел, който дава информация срещу прокуратурата дали ще му бъде осигурена същата защита както на останалите лица." Янаки Стоилов отбеляза, че това не е гвоздеят на съдебната реформа.

 

Министър Стоилов каза, че следващата седмица ще инициира две срещи, по единната информационна система на съдилищата и по единния портал за правосъдие. "Има блокиране на тази система, което ще бъде обсъждано утре на заседанието на ВВС, така че, ще съдействаме, за да се преодолеят натрупаните проблеми", допълни Стоилов.

 

По отношение на Закона Магнитски, Стоилов каза, че е започната работа по законопроект за защита на финансовите и икономическите интереси на страната, като последица от действията на такива актове. Целта е да има една обща нормативна основа, уточни той.

 

Стоилов заяви също така, че се надява БСП да не участва с различни кандидати в президентските избори. "Надявам се, че партията ще влезне в изборната кампания и за президентските и за парламентарните избори с политически ангажименти и послания, които до доведат до положителна промяна в България", допълни той.


Вижте разговора във видеото.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад