Правосъдният министър Атанас Славов за съдебната реформа и механизма за контрол върху главния прокурор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Назначението на съдия, който да стане специален разследващ прокурор е част от наказателния процес, т.е. тук не сме пред една обикновена административна процедура по назначаване на прокурори, а сме част от един специален процес, уреден в НПК. Неправилно е да се прави аналогия между спряното производство за избор на нов главен прокурор със спряното назначаване на този адхок прокурор. Тази аналогия е неправилна, това заяви в "Денят започва" министърът на правосъдието Атанас Славов.

По думите му най-късно на следващото заседание би трябвало да бъде довършен процесът, за да не остава усещането, че има влияние върху този висящ процес, макар и специален.

"Ако не се осъществи избор, аз ще бъда принуден под някаква форма да оспоря това решение по съдебен ред, защото това би било намеса във висящ процес. Подобно действие на прокурорската колегия може да доведе до това да постави под съмнение самия механизъм, който беше изработен и одобрен от ЕК също и за който ние получаваме силна подкрепа сега, докато водим преговорите за Шенген и беше едно от ключовите условия, за да продължим напред. Така че се надявам колегите да изпълнят законово предвидената си функция."

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад