Преговорите за кабинет с първия мандат - предрешен ли е резултатът? Анализ на експертите проф.Светослав Малинов и Димитър Ганев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Начинът, по който се отиде на избори, предполага изнервеност, резултатите от изборите предопределят още по-голяма изнервеност и то най-вече в първите - ГЕРБ, Бойко Борисов, защото не се вижда естествена формула, убедителна за избирателите, на правителство. В сравнение със ситуацията, вкоято бяхме преди изборите, ние сме в по-лоша ситуация, констатира в студиото на "Денят започва" политологът проф.Светослав Малинов.

"Когато се говори за експертен кабинет, опозицията не е между експерт и кретен, или експерт и аматьор, или между експерт, човек, който много знае и човек, който не знае, а смисълът е неполитически фигури, които не носят пряка политическа отговорност към партии, които не са ярки политически фигури. Това не е хубава формула за демокрацията, не е стабилна формула, формула на здрав демократичен организъм. Но се използва, когато конфронтацията между партиите е толкова голяма и няма мнозинство, за да се формира мнозинство между хора, между политически лидери, които не се харесват, зад които стоят избиратели, които не се понасят и не биха приели нормален политически кабинет." 

Когато видяхме изборните резултати, бяхме наясно, че единствената формула, която може да бъде постигната, е някаква форма на сътрудничество между ГЕРБ, ДПС и ИТН, каза Димитър Ганев, социолог от “Тренд”.

"За ИНТ една подкрепа за първия мандат, след като множество пъти е била изразявана ясна позиция  от тях, би било щета. Ходът, на който бяхме свидетели преди няколко дни от г-н Трифонов, е, при евентуален кабинет в третия мандат да има по-силна обяснителна теза защо подкрепя определено правителство." 

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад