Преизчисляването на пенсиите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всеки четвърти работодател планира да повиши социалните придобивки за своите служители до края на годината, а всеки втори или половината от бизнеса планира увеличаване на заплатите. Проучването е на една от големите HR компании Manpowergroup. На този фон и още една бизнес новина от последната седмица - България влиза в чакалнята на еврозоната и се готви да приеме еврото в началото на 2024 година. Без преходен период, бързо, в рамките на месец досегашните ни заплати вече ще са в евро. Основните притеснения са за това как ще се отрази този процес на доходите ни и най-вече на покупателната способност и то на фона на задаващата се инфлация в глобален план. Особено що се отнася до българските пенсионери с доход от 150 евро. Всичко това наложи една неотваряна дискусия с години за актуализация на пенсиите. В момента се преглежда какъв ресурс има в държавата, за да се случи обещаното наваксване на ниските пенсии.

Какво се мисли сега? Първи вариант според Социалното министерство е актуализация спрямо осигурителния доход он 2018 или 2019 година, което ще струва на бюджета всяка година по 2,5 млрд. лева. Втори вариант - промяна или корекция във формулата - т.е. всяка година стаж за пенсия да има по-голяма тежест, коефициентът да се повиши до 1,4 и повече хора да имат повишаване на пенсиите.

Кой вариант за кого е по-изгоден? По темата разговаряхме с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и с председателя на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. Вижте видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад