Преслав Борисов: В бранша няма разцепление

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В бранша няма разцепление, категоричен беше Преслав Борисов - член на УС на Българския фермерски съюз. В "Още от деня" той каза, че "някои организации търсят протест и че не е нарушен диалогът с Министерство на земеделието". Той предпочете да бъде в студиото на БНТ, отколкото да присъства на срещата в МС по повод исканията на зърнопроизводителите.

"Не смятам, че имаме различни искания асоциациите, по-скоро имаме различен подход в това как да бъдат решени проблемите в сектора", заяви Преслав Борисов.

По думите му исканията на различните асоциации са от гледна точка на срока, в който трябва да се вземат мерки за оздравяването на сектора.

"Българските зърнопроизводители сме в едно много затруднено положение и затова мерките, които трябва да се вземат са много по-спешни и сега, отколкото да гледаме нещо, което е в много по-дълъг период от време", коментира Преслав Борисов.

"Колко пъти се е говорело и за стратегия в земеделието, и за напояване? Ок, прекрасни теми, но те няма да решат насъщните проблеми, които съществуват днес", категоричен беше той.

От Българския фермерски съюз обърнаха внимание, че "само за днес борсата е паднала с 2 евра", но това е точка, по която кабинетът нищо не може да направи. Това, което от асоциацията очакват от него, е да се предприемат мерки, с които да се облекчи състоянието на земеделските производители.

"Държавата да създаде един временен гаранционен фонд, който да сработи в момента, за да може банките да кредитират земеделските производители", добави Преслав Борисов.

"Проблемът е в това , че някой спазва много по-тежки изисквания за производството на този продукт от друг, а след това се явява на конкурентния пазар и вече субсидията, която получават земеделските производители, не компенсира тази разлика и ние ставаме неконкурентно способни", категоричен беше той.

Вижте целия разговор във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад