Проблемите пред туристическия бранш по Черноморието остават

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През последната седмица няколко неща вълнуваха туристическия бранш по Черноморието. На дневен ред са стикерите за 100% ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите, както и идеята всеки ваксиниран българин да се поощрява с 50 лева ваучер за хотел или ресторант. Също така коментирана тема е гласуването по морето от туристите на почивка.

Въпреки лошото време през последните дни хотелите, които до момента отвориха в Свети Влас, продължават да работят, но проблемите остават.

"Тези стикери няма как да ги сложим при тези големи персонали, които ги има в големите хотели. Това може би ще важи за малките, като ресторанти и други заведения такива, но за хотелите няма как да стане, нямаме как да накараме всичките тези хора да се ваксинират насила и другото което е, по-важното е да се отворят границите, защото тези стикери и да ги сложим, трябва някой да ги види", коментира в "Денят започва" хотелиерът Венелин Ташев.

Според него по-важни са много други неща - отварянето на границите, удължаване на мярката 60 на 40 и т.н. Той смята, че от мярката с поощрението на ваксинираните българи с 50 лева ваучер ще се възползват и възрастните, и младите хора, но това не е мярка за хотелите.

Антония Мади е управител на хотел в Слънчев бряг. Тя обясни, че за съжаление малка част от персонала на хотела е ваксиниран.

"Пред нас никога като бизнес не е налагано изискване или натиск да бъдем ваксинирани, нито ние като работодатели сме поставяли условие на нашите служители да се ваксинират", коментира Мади.

И според нея всяка мярка, която насърчава туризма, е добра. За ваучерите тя смята, че по примера на Чехия би било добре да има ваучери за здравен туризъм.

Миналата седмица министърът на туризма Стела Балтова имаше среща с бранша в Южното Черноморие, на която обеща, че в четвъртък ще се разгледа въпросът с отпадането на задължителния PCR тест за украинците, влизащи у нас. Това, обаче, не се случи.

Христо Чапкънов от Съюза на собствениците в Слънчев бряг смята, че трябва да отпаднат всички ограничения за влизане в страната не само от съседни страни, а и от всички страни, в които епидемиологичната обстановка е близка до нашата или е по-ниска.

"Каква е разликата на турист, който е дошъл от София на нашето Черноморие, и на който турист ние не искаме никакъв тест, и каква е разликата между това някой да дойде от Германия, Полша или Румъния, където процентът на ваксинирани е много по-голям от този в България, ние да му искаме тест?", попита Чапкънов.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад