Проблемите с финансирането на БАН

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доц. Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей към БАН, беше гост в "Култура.БГ". Поводът за неговото гостуване днес беше, че Българската академия на науките изразява в декларация своето възмущение от размера на бюджетната субсидия, предвидена за 2022 г.

Темата за пореден път носи усещането за дежавю, призна доц. Попов. Това е поредният пример за това, че държавните институции, отговорни за науката и за образованието в страната не демонстрират стратегическо мислене, което да позволи някакво развитие в тази посока.

Поводът за реакцията ни е абсолютно ликвидационният бюджет, който се предлага от МОН. Сумата, която се предлага от Министерство на образованието е по-голяма, коментира доц. Попов. "Става въпрос за 20 млн. лева, което поне частично да покрие част от проблемите, възникнали през последните 12 години. Но Министерство на финансите прави от тези 20 млн. - 2. Това е поредната демонстрация, че колкото и да сме се надявали на някаква промяна в манталитет, в мислене, в поведение - това демонстрира, че промяна няма", допълни той.
 
Вижте разговора във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад