Процедура за отстраняване на главния прокурор - коментар на юристи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес ще се разгледа по същество на заседание на ВСС предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Тази тема в "Денят запчова" коментират адвокатите Росен Димитров и Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки".

В това заседание ще се представят доказателства, изказвания.

"Един въпрос виси - дали не трябва да се променят правилата на ВСС, които той си ги прие преди една година с оглед предсрочното освобождаване на главния прокурор и двамата председатели на върховните съдилища, тъй като ние имаме законово изменение в частта за мнозинството, което е необходимо при гласуването на предсрочното освобождаване. Това, което се прие е 13 гласа, нужни за освобождаване, но не е влязло в сила, тъй като не е обнародвано", отбеляза Емил Георгиев.

Все още при гласуване са нужни 17 гласа, според адвокат Георгиев ще бъде вповдигнат въпросът за изменение на правилата, по които ще се вдижи процедурата.

Според Росен Димитров днес няма да се стигне до гласуване за предсрочното освобождаване на главния прокурор поради две причини: "Първата причина е, че има вече на второ четене закон, съгласно който мнозинството във ВСС, което може да гласува предсрочното освобождаване, вече е намалено - странно защо само по отношение на главния прокурор - от 17 на 13 гласа, което е драстично противоконституционно според мен - откъде накъде само по отношение на един от тримата големи мнозинството трябва да бъде само с 13 гласа, а по отношение на председателите на върховни съдилища мнозинството ще бъде със 17 гласа".

Какво още коментираха двамата юристи по отношение на днешното заседание на пленума на ВСС и за съдебната реформа вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад